Verslumo projektas „Septynių jūrų kapitonai“ pasiekė finišą - MRU
Naujienos

15 liepos, 2019
Verslumo projektas „Septynių jūrų kapitonai“ pasiekė finišą

Prieš daugiau nei pusmetį startavusį Lietuvos darbdavių konfederacijos projektą „Septynių jūrų kapitonai“, kurio vienas iš partnerių yra Mykolo Romerio universitetas, vainikavo susitikimas ir pokalbis su verslininku dr. Vladu Lašu bei pasivažinėjimas verslininko išmaniuoju „Tesla Model X“.
 
Verslo pradžia: svarbu žinių kokybė
Unikalus jaunimo verslumo skatinimo projektas pirmą kartą buvo organizuojamas 2012 metais. Jo metu užaugę jaunieji verslininkai savo verslus plėtoja iki šiol. „Nors vienas iš projekto tikslų yra paskatinti jaunimą kurti perspektyvias įmones, Lietuvos darbdavių konfederacijos iniciatyva iš naujo atkurti projektą po 6 metų kilo suprantant, kad geriausios verslo idėjos ir darbo rezultatai gimsta verslo, žinių ir kūrybiškumo bendrystėje, o šis projektas – tai gyvas patirčių ir mentorystės inkubatorius trunkantis kelis mėnesius, o ne dieną – dvi”, – kodėl nuspręsta atgaivinti projektą, prisimena Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.
„Septynių jūrų kapitonai“ projektas - Lietuvos darbdavių konfederacijos organizuojami 7 mėnesius trunkantys integruoti verslumo mokymai, verslo idėjų mugės, susitikimai su verslo profesionalais, stovyklos ir individualios konsultacijos Lietuvos studentams ir dėstytojams.
 
Dalyvauti projekte buvo atrinkti motyvuoti 134 skirtingų studijų sričių studentai ir dėstytojai, iš kurių projekto finalą pasiekė didžiausią verslumo potencialą parodę 28 dalyviai. „Tęstiniai mokymai, kurių metu ugdomos skirtingos kompetencijos, susipažįstama su skirtingų sričių profesionalais, suteikia labai daug galimybių tobulėti, ieškoti įkvėpimo savo idėjų įgyvendinimui“, - visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė, projekte dalyvavusi prieš 6 metus, šiandien džiaugiasi tuomet pasinaudojusi galimybe išbandyti savo jėgas projekte, o jam pasibaigus pradėjo domėtis socialinio verslo sritimi.
 
Ambicingos verslo idėjos
Baigiamajame konkurse investuotojų komisija geriausiai įvertino tris komandas. Ambicingiausia pripažinta veržlios penkių studentų „IKNOW“ komandos programėlė, skirta rasti ir rezervuoti korepetitorių paslaugą. Platforma, anot komandos, išspręstų daugelį problemų su kuriomis susiduria tėvai ieškantys kompetentingų mokytojų savo atžaloms arba norintys patobulinti savo žinias patys. Antrąją vietą užėmė komanda pasiūliusi inovatyvų darbuotojų atrankos sprendimą – 3D technologijų žaidimus. Žaidybinėse situacijose atsiskleidžia potencialių darbuotojų asmeninės savybės, kurias vėliau įvertins ekspertai. Pasak idėjos autorių, didžiausią įtaką darbuotojų efektyvumui darbe daro darbuotojo turimos asmeninės kompetencijos, kurios neatsiskleidžia tradicinių darbo pokalbių metu, todėl komanda siūlo sprendimą - „nulaužti talentus“ pasitelkiant 3D technologiją. Trečiosios vietos nugalėtojai – agronomų ir biologų komanda, ankstyvos augalų ligų diagnostikos bei gydymo paslaugos sumanytojai, teigiantys, kad jų verslo idėja svarbi siekiant prisidėti prie aplinkos gerinimo, augalų išsaugojimo.
 
Asmeninis verslininko laikas – geriausia dovana
Konkursą laimėjusi jaunųjų verslininkų komanda pripažįsta, kad susitikimas su verslininku dr. Vladu Lašu ir jo asmeninis laikas skirtas bendravimui su komanda – geriausia dovana. Vėlyvųjų pietų „IKNOW“ komanda ir verslininkas Vladas Lašas susitiko prabangaus viešbučio „Pacai” restorane. Antradienio popietę kelias valandas savo laiko verslininkas skyrė bendravimui su studentais, dalijosi asmenine patirtimi kuriant ir vystant verslą. Iškart po pietų dalyviai skubėjo išbandyti verslininko „Tesla Model X“ krosoverį. „Mes esame ambicingi, savo idėja tikintys jauni žmonės. Vlado Lašo patirtis bei patarimai, kuriais jis noriai su mumis pasidalino, pravers siekiant asmeninių tikslų ir karjeros aukštumų. Asmeniškai mums jo skirtas laikas yra didelė motyvacijos injekcija toliau dirbti su savo verslo idėja.
Sėkmingai verslo pradžiai svarbu ne tik palanki teisinė sistema ar pirmasis finansavimas, ne mažiau svarbu – žinios ir patirtys, kurių kiekvienas turintis galimybę semtųsi tokiuose projektuose.“ – įspūdžiais dalijosi komandos „IKNOW“ dalyvis Vilius Lukošius. Dr. Vladas Lašas yra kelių bendrovių įkūrėjas, „Lietuvos Junior Achievement” valdybos pirmininkas, Lietuvos verslo angelų tinklo valdybos narys. „Visuomet puiku matyti entuziastingą komandą, turinčią konkretų verslo tikslą. Aš tikiu, kad laikas kurį skiriame pažangiam jaunimui – yra puikiausia investicija, padedanti atverti kelius į ateitį“, - iniciatyvos idėją atskleidė verslininkas, startuolių mentorius ir investuotojas dr. Vladas Lašas.