Vaiko gerovės srityje dirbantiems specialistams – nauja metodinė priemonė - MRU
Naujienos

23 rugpjūčio, 2024
Vaiko gerovės srityje dirbantiems specialistams – nauja metodinė priemonė

Vaiko teisių gynėjai kartu su Mykolo Romerio universiteto mokslininkėmis parengė naują metodinį leidinį vaiko gerovės srityje dirbantiems specialistams – socialiniams darbuotojams, atvejo vadybininkams, mokytojams ir visiems kitiems. „Geriausių vaiko interesų principo užtikrinimo metodinis vadovas“ – tai įrankis, padėsiantis vienodai suprasti, įvertinti ir nustatyti geriausius vaiko interesus bei užtikrinti, kad jie būtų tinkamai atliepiami.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, tam, kad vaikai augtų saugūs, laimingi ir jų gyvenimai būtų pilnavertiški, svarbu gebėti vaiko poreikius atliepti. Tad yra ypatingai svarbu, kad tiek vaiko teisių gynėjai, tiek ir visi kiti su vaikais dirbantys specialistai vienodai gebėtų pastebėti, kada vaikui ir jo šeimai reikia pagalbos.

„Vaikai yra mūsų dabartis ir ateitis, tad norint užauginti laimingą ir pilnavertišką žmogų reikia daug meilės, kantrybės ir rūpesčio. Naujai parengtas leidinys padės visiems vaiko gerovės srityje dirbantiems specialistams, suteiks jiems praktinių žinių, ir padės suvienodinti matymą bei supratimą apie geriausius vaiko interesus“, – sako I. Skuodienė. 

Metodinio vadovo autorės pabrėžia, kad dažnai geriausi vaiko interesai vis dar apsiriboja ties paprasčiausiu stogu virš galvos, paduotais pusryčiais ir nuvežimu į mokyklą. Tačiau, anot leidinio autorių, vaikui, kaip ir bet kuriam kitam žmogui, reikia kur kas daugiau.

„Tam, kad mes nustatytume geriausius vaiko interesus, turime turėti tam tikrus kriterijus. Tačiau pirmiausia svarbu atsižvelgti į vaiko tapatybę, matyti jį patį. Koks jo amžius, kokios savybės, kokie yra pomėgiai – matyti vaiką kaip asmenybę. Ir žinoma, atsižvelgiant į tai, vertinti, kaip užtikrinti jo interesus“, – teigia leidinio bendraautorė Odeta Intė.

Jai pritaria ir kita leidinio rengėja, mokslininkė bei mediatorė Agnė Tvaronavičienė, pasak jos vaiką išklausantiems specialistams bei artimiesiems svarbu nevaržyti vaiko ir leisti jam dalintis savo mintimis, išgyvenimais, nuomone laisvai. O tais atvejais, kai specialistams kils klausimų, jie galės atsiversti vadovą ir rasti jame patarimus ir teisinę praktiką, padėsiančią tinkamai atlikti savo darbą.

„Knygą kūrėme taip, kad kai specialistams iškyla klausimų, jie galėtų atsiversti knygą ir rasti joje atsakymus bei patarimus – kad tai būtų labai praktiniai įrankiai, padėsiantys mums visiems turėti bendrą matymą ir supratimą“, – sako A. Tvaronavičienė.

Tiesa, metodinio leidinio autorės pabrėžia, kad vaiko poreikius užtikrinant realiame gyvenime gali kilti įvairių iššūkių: „kartais teka rinktis, kuris neišpildytas vaiko interesas svarbesnis, kitais atvejais   – ieškoti aukso vidurio tarp tėvų ir vaikų poreikių. Tačiau teisme vaiko interesai visuomet išlieka aukščiausias prioritetas“, – teigia knygos bendraautorė Dalia Vasarienė.

Ekspertai sutaria, kad saugus ir artimas ryšys su vaiku – laimingos vaikystės ir sėkmingo tolimesnio gyvenimo pamatas. Tad Vaiko teisių gynėjai kartu su Mykolo Romerio universiteto mokslininkėmis tikisi, kad metodinis vadovas taps garantu, kad vaiko interesai Lietuvoje bus ginami vis geriau, o su vaikais dirbantiems specialistams leidinys taps puikia metodine priemone, padėsiančia kaip įmanoma labiau suprasti ir įvertinti vaiko poreikius ir interesus.

„Geriausių vaiko interesų principo užtikrinimo metodinis vadovas“ skirtas visiems su vaikais dirbantiems specialistams ir vaikų gyvenime dalyvaujantiems žmonėms.

Su „Geriausių vaiko interesų principo užtikrinimo metodiniu vadovu“ susipažinti galima čia.  

Knygos pristatymą-diskusiją peržiūrėti galima čia.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotrauka.