Tegul vaikų balsas skamba vis garsiau - MRU
Naujienos

6 birželio, 2024
Tegul vaikų balsas skamba vis garsiau
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Birželio 5 d.  Mykolo Romerio universitete (MRU) įvyko tradicinė vaikų konferencija „Lietuvos vaikų balsas 2024“. Šiemet rengiamo vaikų kūrybos konkurso ir konferencijos tema - „Esu žmogus, ne robotas“. Konferencijoje buvo apdovanoti vaikų pranešimų, piešinių ir vaizdo klipų konkurso „Lietuvos vaikų balsas“ laureatai.

Ypatingą nuotaiką renginio pradžioje vaikams kūrė beveik dviejų metrų robotai, pasitikę ir kalbinę jaunuosius dalyvius, jų mokytojus bei tėvelius, atvykusius į universitetą.

Vaikų klegesio pripildytame renginyje, tarp susirinkusių galima buvo pastebėti ne tik konkurse dalyvaujančius mažuosius svečius, jų tėvelius, tačiau ir teisininką, LR Seimo narį, žmogaus teisių aktyvistą Tomą Vytautą Raskevičių, LR vaiko teisių apsaugos kontrolierę Editą Žiobienę bei visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ direktorę Rasą Dičpetrienę. Svečiai pasveikino renginio dalyvius, pabrėžė, jog jie yra kūrybinga ir iššūkių nebijanti karta bei palinkėjo susirinkusiems ir toliau išlikti drąsiems, veržliems, nebijoti reikšti savo mintis ir nuomones.

MRU Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto, Edukologijos ir socialinio darbo instituto prof. dr. Brigita Kairienė papasakojo, nuo ko prasidėjo šios konferencijos atsiradimo istorija, atskleidė šios konferencijos išskirtinumą bei naudą. Konferenciją „Lietuvos vaikų balsas 2024“ rengė MRU Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto Edukologijos ir socialinio darbo institutas kartu su partneriais.

Šiais metais piešinių, pranešimų ir vaizdo klipų konkursuose dalyvavo virš 300 vaikų iš įvairiausių Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės.

Renginio metu konkurso laureatai pristatė savo pranešimus, piešinius bei vaizdo klipus. Kiekvienas kūrinys puikiai atspindėjo šių metų konferencijos temą „Esu žmogus — ne robotas“ bei paskatino dalyvius susimąstyti apie tai, kaip išlikti žmogiškiems sparčiai tobulėjančių ir besivystančių technologijų pasaulyje.

 „Lietuvos vaikų balso“ konferencija kasmet susilaukia didžiulio Lietuvos vaikų dėmesio ir aktyvaus jų dalyvavimo.  Renginio tikslas yra išgirsti vaikų nuomonę, kuri ne visuomet būna išklausoma. Idėja grindžiama Jungtinių tautų vaiko teisių konvencija, kurios 12 straipsnis numato, kad valstybės dalyvės garantuoja vaikui, sugebančiam suformuluoti savo pažiūras, teisę laisvai jas reikšti visais su juo susijusiais klausimais, o 13 straipsnis įtvirtina vaiko teisę reikšti savo nuomonę jam priimtinais būdais. Mintis rengti vaikų konferenciją visos Lietuvos mastu, prieš septynerius metus gimė MRU Edukologijos ir socialinio darbo instituto dėstytojams, kurie nuoširdžiu darbu ir tvirtu tikėjimu šią iniciatyvą pavertė unikalia universiteto tradicija.

Universitetas reiškia ypatingą padėką renginio partneriams  – Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetui, Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai, Vilniaus miesto savivaldybei, visuomeninei organizacijai „Gelbėkit vaikus“, Artūro Noviko džiazo mokyklai, didžiausiai Lietuvos vadovėlių ir mokomosios literatūros leidyklai UAB Šviesa, UAB „ElektroBalt“,  AB „Pieno žvaigždės“ – kurių dėmesys, parama ir indėlis organizuojant šį renginį, padovanojo Lietuvos vaikams nepakartojamą šventę.