Sertifikuotų Lietuvoje pinigų plovimo prevencijos specialistų gretos didėja iki 300 - MRU
Naujienos

18 birželio, 2024
Sertifikuotų Lietuvoje pinigų plovimo prevencijos specialistų gretos didėja iki 300
Teisės mokykla

Pirmosios Lietuvos rinkai parengtos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programos absolventų gretas papildė dar 93 specialistai, sėkmingai išlaikę jau ketvirtosios laidos sertifikavimo egzaminą. Kol kas vienintelės Lietuvos institucijų ir akademinės bendruomenės kurtos programos sertifikatą iš viso įgijo jau beveik 300 specialistų.

„Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos klausimai Lietuvoje yra svarbi politinės darbotvarkės finansų sektoriuje dalis. Rizikoms nuolat kintant, efektyvus jų valdymas reikalauja aukščiausio lygio specialistų parengimo. Pirmieji Baltijos šalyse nuo 2022 metų rudens įgyvendinome pinigų plovimo prevencijos specialistų rengimo programą ir ją pabaigę talentai, įgiję reikiamų kompetencijų, svariai prisideda prie sektoriaus augimo ir skaidrumo didinimo“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė.

Trijų organizacijų – Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro, LR finansų ministerijos ir Mykolo Romerio universiteto bendradarbiavimu grįsta Sertifikavimo programa yra nuolat atnaujinama, siekiant jos dalyviams suteikti tarptautiniu lygmeniu svarbių bei šalies aktualijas atitinkančių kompetencijų. Šiemet dėstomų temų tinklelyje į atskirus modulius išskirtos dvi temos: „Sukčiavimo rizikos valdymas” ir „Korupcijos ir pinigų plovimo santykis”. Su šių sričių specifika programos dalyvius supažindino ekspertai – praktikai: Luminor” sukčiavimo prevencijos ekspertas Linas Sadeckas bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Tyrimų koordinavimo valdybos  viršininkė Rūta Kaziliūnaitė.

„Vystant programą siekiame užtikrinti, kad jos dalyviai įgytų visapusišką pinigų plovimo prevencijos suvokimą. Šiuo aspektu svarbios tampa ne tik tiesiogiai su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu susijusios temos, tačiau ir tarpdisciplininės sritys bei praktikos, lavinančios gebėjimą matyti plačiau. Naujų specialistų ugdymui savo laiką ir žinias skiriančių lektorių – viešojo ir privataus sektoriaus ekspertų – įsitraukimas užtikrina, kad dalyvių įgyjamos žinios atitinka šiandienę rinkos problematiką ir leidžia įgyti jai spręsti reikalingas kompetencijas“, - sako Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovė Eglė Lukošienė.

Antrus metus gyvuojanti specializuota pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programa buvo parengta atliepti konkrečiai Lietuvos rinkai aktualių kompetencijų, tematikos ir teisinio reglamentavimo aspektų poreikį, nes jų tiesiog nėra tarptautinėse sertifikavimo programose. Lietuvoje kurtos programos sertifikatą įgiję specialistai yra susipažinę su Lietuvos specifika pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos srityje bei taiko naujausius metodus praktinėje veikloje. 

„Aukštosiose mokyklose akredituotos specialiųjų kompetencijų programos praktikams teisinėje srityje Lietuvoje – vis dar naujovė. Ši programa atliepia konkrečius rinkos poreikius, joje dėsto praktikai ir ji įgyvendinama dirbantiems žmonėms patogiu metu. Džiaugiuosi, kad jau beveik 300 programos dalyvių supranta tęstinio mokymosi visą gyvenimą vertę“, – MRU Teisės mokyklos dekanė Lyra Jakulevičienė.

Šiemet Sertifikavimo programos laidoje buvo suformuotos 3 mokymo grupės: 2 kontaktinės ir 1 nuotolinio mokymo. Pastaroji, kaip pilotinė iniciatyva, pirmą kartą buvo suformuota praėjusiais metais, siekiant padidinti programos prieinamumą ne Vilniuje gyvenantiems specialistams, kurie norėtų įgyti pamatines pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos kompetencijas. Įvertinus nuotolinės grupės rezultatus, nuspręsta ją formuoti ir ateityje.

 

Apie sertifikavimo programą  

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programa yra skirta jau dirbantiems viešojo ir privataus sektorių skirtingų atsakomybių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo, sankcijų vengimo prevencijos specialistams, taip pat norintiems pradėti savo karjerą šioje srityje. Programos kursas trunka 9 savaites, per kurias finansų rinkos dalyvių atstovai, MRU dėstytojai, Centro ekspertai bei jų partneriai supažindina su teoriniais pinigų plovimo prevencijos aspektais, teisiniu reguliavimu, rengia praktinių situacijų aptarimo sesijas. Daugiau apie sertifikavimo programą galima sužinoti čia.

 

Apie Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centrą:

2021 m. gegužės 17 d. veiklą pradėjęs VšĮ Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras veikia viešojo ir privataus sektorių partnerystės principu,  jo tikslas – stiprinti kovą su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu, formuojant gerąją praktiką, ugdyti esamus ir naujus pinigų plovimo prevencijos specialistus.

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro steigėjai yra Lietuvos bankas, Finansų ministerija, komerciniai bankai („Swedbank“, AB, AB SEB bankas, Revolut Bank, UAB, Luminor Bank AS Lietuvos skyrius, akcinė bendrovė Šiaulių bankas, OP Corporate Bank plc. Lietuvos filialas, AS „Citadele banka“ Lietuvos filialas ir uždaroji akcinė bendrovė Urbo bankas).