Prof. V. Landsbergio knygos pristatymas: kaip Konstitucija tapo nepriklausomos Lietuvos pamatu - MRU
Naujienos

20 rugsėjo, 2024
Prof. V. Landsbergio knygos pristatymas: kaip Konstitucija tapo nepriklausomos Lietuvos pamatu

Rugsėjo 19 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) įvyko neeilinis renginys – profesoriaus Vytauto Landsbergio knygos „Konstitucijų dalykai: Lietuvos naujausios istorijos papildai. Pasakojimas dokumentais apie 1988–1992 metų laikotarpį Lietuvoje“ pristatymas. Šis leidinys atskleidžia mūsų gyvenimo taisyklių, pagal kurias gyvename, kūrimo svarbą.

Renginio metu prof. V. Lansbergis dalijosi tiek knygos, tiek pačios konstitucijos atsiradimo istorija. Profesorius akcentavo, kad ši tema yra ilgesnė nei 30 metų ir tęsis dar daugiau nei 30, o šia knyga autorius „siekia pasipriešinti istorijos perrašymams ar nutylėjimams“.

Knygos pristatyme taip pat dalyvavo profesoriaus bendražygiai, tiesiogiai prisidėję prie 1992 m. LR Konstitucijos rengimo – prof. dr. Vytautas Sinkevičius ir prof. dr. Egidijus Jarašiūnas.

MRU garbės profesorius bei emeritas prof. dr. Vytautas Sinkevičius pažymėjo, kad ši V. Landsbergio knyga yra autentiškas ir labai vertingas liudijimas, nes grąžina į tą laikotarpį, kai buvo sprendžiama, kokia bus Lietuva. „Tai tikra, autentiška Lietuvos istorija, kurią reikia žinoti“, – sakė prof. dr. V. Sinkevičius.

„Kurdami Konstituciją rėmėmės 13-ikos valstybių konstitucijų pavyzdžiais, bet nulipdėme ją iš tikro lietuviško molio – tikrą lietuvišką Konstituciją“, – prisimindamas Lietuvos Konstitucijos kūrimo istoriją kalbėjo prof. dr. V. Sinkevičius.

Prof. V. Lansbergis atkreipė dėmesį, kad ant popieriaus nugulė „ideali Konstitucija“, kurią realus gyvenimas koreguoja savaip. „Funkcionuojanti arba reali konstitucija yra mūsų gyvenimas, kuris kartais ne taip funkcionuoja, kaip yra parašyta idealioje Konstitucijoje“, – savo mintimis dalijosi prof. V. Landsbergis, MRU Garbės daktaras.

MRU Tarybos pirmininkas prof. dr. E. Jarašiūnas plačiau aptarė kitų įvairių šalių konstitucijų rengimą, kaip konstitucijos idėja evoliucionavo ir evoliucionuoja toliau.

Viena iš inovacijų – į rengimą įtraukti visuomenę. Taip Lietuvoje pirmą kartą buvo padaryta 1990 m. vasario referendume dėl nepriklausomybės, kai tauta nubalsavo už pirmą būsimos Konstitucijos straipsnį – Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika. Vėliau tai buvo pakartota 1992 metų referendume Lietuvos Respublikos Konstitucijai priimti.

Norintys įsigyti knygą gali kreiptis į MRU Skaitmeninės leidybos vadybininką Joną Dzimidavičių el. paštu: jonasdzi@mruni.eu.