Prof. dr. Rimantas Miknys apdovanotas Juozo Keliuočio literatūrine premija už Mykolo Romerio paveldo tyrimus - MRU
Naujienos

9 rugsėjo, 2024
Prof. dr. Rimantas Miknys apdovanotas Juozo Keliuočio literatūrine premija už Mykolo Romerio paveldo tyrimus

Mykolo Romerio universitetas didžiuojasi pranešdamas, kad iškilus istorikas, mokslininkas, Klaipėdos, Kauno Vytauto Didžiojo ir Olštino Mozūrijos universitetų profesorius dr. Rimantas Miknys buvo apdovanotas prestižine Juozo Keliuočio literatūrine premija. Ši premija teikiama už reikšmingus poezijos, prozos, literatūros kritikos, vertimų, publicistikos bei Juozo Keliuočio kūrybos nagrinėjimo darbus, tęsiant ir aktualizuojant jo diegtas kultūrines vertybes ir tradicijas.

Premija prof. dr. R. Mikniui skirta už svarų indėlį į Lietuvos kultūrinio ir istorinio paveldo tyrinėjimus susijusius su Mykolo Romerio rašytiniu palikimu. Profesoriui dr. Rimantui Mikniui prestižinė premija formaliai skirta „už pirmojo lietuvių tautinio atgimimo teisininko ir vertintojo Mykolo Romerio rašytinio paveldo mokslinių tyrinėjimų testinumą, daugiatomių M. Romerio „Dienoraščių“ lietuvių kalba mokslinį redagavimą, sudarymą ir vertimą iš lenkų kalbos. Už egodokumentikos studijas ir unikaliosios kultūrinės tautos istorijos prieinamumą visuomenei“.

Mykolo Romerio universiteto vicerektorius doc. dr. Saulius Spurga pabrėžė, kad prof. dr. R. Miknio darbas yra nepaprastai svarbus tiek akademinei bendruomenei, tiek plačiajai visuomenei: „Esame labai dėkingi Rimantui Mikniui už milžinišką darbą, kuris prikėlė iš užmaršties ir pristatė visuomenei unikalų Mykolo Romerio asmenybės paveldą. Romeris buvo ne tik mūsų universiteto vardu vadinamas profesorius, bet ir konstitucionalistas, valstybės kūrėjas. Vis dėlto prof. dr. R. Miknys supažindino mus su Romerio asmenybe per jo dienoraščius – vertingą epochos dokumentą, kuriame atsispindi visos modernėjančio pasaulio transformacijos.“

Dienoraščiuose atsispindi visas Mykolo Romerio gyvenimo laikotarpis, apimantis epochų lūžius, modernybės įsigalėjimą, karus, diktatoriškus režimus, asmenybės ir valstybės santykių susikirtimus bei tapatybės paieškas. Jei ne prof. dr. Rimanto Miknio milžiniškos pastangos, dešimties tomų „Dienoraščiai“ nebūtų išleisti, ir šis paveldas būtų likęs neprieinamas visuomenei.

Šis apdovanojimas yra ne tik pripažinimas prof. dr. R. Miknio darbams, bet ir didelė garbė Mykolo Romerio universitetui, kuris išlaiko savo ryšį su šio garbaus žmogaus palikimu. Esame dėkingi Rokiškio Juozo Keliuočio viešajai bibliotekai už šį svarbų įvertinimą ir visiems, kurie prisidėjo prie šios prestižinės premijos įteikimo.