Prof. David Schultz: Kur dėsis dvigubi neapykantos šalininkai? - MRU
Naujienos

25 liepos, 2024
Prof. David Schultz: Kur dėsis dvigubi neapykantos šalininkai?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys prof. David Schultz.

Dabar, kai Joe Bidenas pasitraukė, o Kamala Harris tapo tikėtina Demokratų partijos kandidate į prezidentus, kyla klausimas: „kur dėsis dvigubi neapykantos šalininkai?“.

Pastaruosius kelis mėnesius vienas įdomiausių faktų apie 2024 m. JAV prezidento rinkimus buvo tai, kad dauguma Amerikos visuomenės nenorėjo matyti Bideno ir Trumpo revanšo. Tarp tų, kurie nenorėjo matyti revanšo, arba nedidelė, bet svarbi rinkėjų grupė, dažnai yra apibūdinama kaip dvigubos neapykantos šalininkai. Tai asmenys, kurie vienodai nemėgo Donaldo Trumpo ir Džo Bideno kaip kandidatų į prezidentus, priklausomai nuo to, į kurią apklausą žvelgiama, dvigubi neapykantos šalininkai sudarė nuo 15 iki 20 % rinkėjų. Pasak "Washington Post", šie dvigubi neapykantos šalininkai dažniau yra jaunesni, ispanakalbiai arba juodaodžiai, moterys, gyvenančios didesniuose miestuose arba neturinčios religinių pažiūrų. Tarp priežasčių, kodėl jie nekenčia abiejų kandidatų, yra ta, kad D. Trumpas ir J. Bidenas jiems paprasčiausiai atrodė per seni.

Kai lenktynės vis dar vyko tarp Bideno ir Trumpo, šie dvigubos neapykantos šalininkai turėjo kelias galimybes. Pirmasis variantas buvo susitaikyti ir balsuoti už tą kandidatą, kuris jiems mažiausiai nepatiko. Antrasis variantas - balsuoti už trečiosios partijos kandidatą, pavyzdžiui, Robertą Kenedį jaunesnįjį.

Visi šie trys variantai buvo galimi dvigubos neapykantos šalininkams. Tiems, kurie ketino balsuoti ir balsuoti už didžiosios partijos kandidatą, pasirinkimas tarp Trumpo ir Bideno galėjo priklausyti nuo to, kiek santykinai svarbūs jiems atrodė tokie klausimai kaip ekonomika, sienų saugumas, abiejų kandidatų asmenybės ar drama, kurią kuris nors iš kandidatų įnešė į savo prezidentavimą.

Tiek Trumpas, tiek Bidenas savo strategiją dėliojo pagal tai, kaip galėtų elgtis dvigubos neapykantos šalininkai. Jie rengė savo pranešimus taip, kad šie asmenys nebalsuotų už priešingą kandidatą, tikėdamiesi, kad jie balsuos už juos arba bent jau nuspręs nebalsuoti rinkimų dieną. Prieš J. Bidenui pasitraukiant iš lenktynių, jis atsiliko nuo D. Trumpo nacionalinėse apklausose ir lemiamose svyruojančiose valstijose, kurios turėjo nulemti rinkimus.

Bidenas jau nebedalyvauja. Tai akivaizdžiai keičia dvigubos neapykantos šalininkų lygtį. Neaišku, ar šie rinkėjai jaučia tokią pat neapykantą Harris, kaip ir Bidenui. Nepaisant to, jie vis dar nekenčia Trumpo. Kaip jie perskaičiuos savo balsus?

Ar jie Harris vertina taip pat kaip Bideną, todėl jų skaičiavimai tarp Harris ir Trumpo yra tokie patys?

Ar jie neturi jokios neapykantos Harris, bet turi Trumpui, todėl jie labiau linkę balsuoti už Harris?

Ar jie vis dar rinksis balsuoti už trečiosios partijos kandidatą, ar vis dėlto rinkimų dieną liks namuose?

Harris dalyvavimas lenktynėse keičia šių rinkėjų požiūrį į varžybas dėl prezidento posto. Šių rinkėjų profilis - tai asmenys, kurie yra labiau linkę balsuoti už ją nei už D. Trumpą.

Trumpo kampanija, kuri jau buvo suplanavusi, kaip elgtis su šiais dvigubos neapykantos šalininkais, dabar turi pakeisti savo kampanijos strategiją. Kandidatai ir kampanijos turi scenarijus ir naratyvus, o jų strategijos remiasi jais abiem. Harris, pakeitusi Bideną, keičia tai, kaip Trumpo komanda turi vykdyti kampaniją. Tai suteikia Harris ir demokratams naują variantą ir galimybę iš naujo nustatyti 2024 m. prezidento rinkimų kampaniją. Ji suteikia galimybę patraukti šiuos dvigubus neapykantos šalininkus. Jų tikrai pakanka lemiamose svyruojančiose valstijose, kad pakeistų rinkimų eigą ir potencialiai suteiktų Harris pergalę.