Prof. D. Schultz: Vertinant D. Trumpo baudžiamąjį nuosprendį - MRU
Naujienos

3 birželio, 2024
Prof. D. Schultz: Vertinant D. Trumpo baudžiamąjį nuosprendį
Universitetas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys prof. David Schultz.

2024 m. gegužės 30 d. Niujorko prisiekusieji vienbalsiai nuteisė buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl visų 34 kaltinimų sukčiavimu versle. Šis apkaltinamasis nuosprendis JAV teisėje ir politikoje keičia ir viską, ir potencialiai nieko.

Teisinis poveikis

Ši byla Jungtinėse Valstijose iškelta pirmą kartą. Donaldas Trumpas yra pirmasis buvęs prezidentas, nuteistas už sunkų nusikaltimą.

Per 30 dienų jis galės apskųsti sprendimą. Apeliacija bus nagrinėjama Niujorko valstijos teismų sistemoje ir mažai tikėtina, kad apeliacija bus išnagrinėta iki 2024 m. lapkričio mėn. vyksiančių JAV rinkimų. Taigi Donaldas Trumpas kandidatuos į prezidentus kaip nuteistas nusikaltėlis. Be to, nuosprendis Donaldui Trumpui bus paskelbtas 2024 m. liepos 11 d. Nuosprendis bus paskelbtas likus keturioms dienoms iki respublikonų nacionalinio suvažiavimo, kuriame D. Trumpas priims savo partijos nominaciją į prezidentus.

Prieš paskelbiant nuosprendį, kaip įprasta visoje šalyje, bus atliktas vadinamasis ikiteisminis tyrimas ir parengta ataskaita. Ataskaitoje bus nagrinėjama D. Trumpo praeitis ir kiti veiksniai, siekiant nustatyti tinkamą bausmę.

Už kiekvieną iš trisdešimt keturių nusikaltimų, dėl kurių buvo nuteistas, D. Trumpui gresia iki ketverių metų kalėjimo. Realiai beveik niekas nemano, kad jis pateks į kalėjimą. Atsižvelgiant į jo amžių, į tai, kad tai pirmas nusikaltimas, ir į tai, kad jis nėra smurtautojas, labiau tikėtina, kad jis gaus tam tikrą lygtinę bausmę.

Šis nuosprendis netrukdo jam kandidatuoti į prezidento postą, nors kai kuriose valstijose, pavyzdžiui, Floridoje, kur jis gyvena, jis gali trukdyti jam balsuoti. Jei D. Trumpas būtų išrinktas prezidentu, jis negalėtų sau suteikti malonės, nes prezidentas gali suteikti malonę tik už federalinius nusikaltimus, o šis nuosprendis buvo priimtas pagal Niujorko valstijos įstatymus.

Teisinė šio nuosprendžio reikšmė yra ta, kad juo įtvirtinama nuostata, jog net prezidentai ar buvę prezidentai yra teisiškai atsakingi. Tai reikšminga Jungtinių Valstijų teisės raidai.

Politinis poveikis

Tačiau tuo pat metu apkaltinamasis nuosprendis ir galimas nuteisimas kelia didelę politinę riziką, galinčią turėti įtakos 2024 m. prezidento ir kitiems rinkimams. Tikslus poveikis nėra aiškus.

Šiuo metu JAV prezidento rinkimai rinkikų kolegijoje yra itin artimi. Rinkimai vyksta maždaug šešiose valstijose, kurios lems, kas laimės prezidento postą, o rinkimų rezultatą iš tikrųjų lems ne daugiau kaip 150 000-200 000 rinkėjų. Daugelyje šių svyruojančių valstijų D. Trumpas turi nedidelę persvarą.

Tikėtina, kad D. Trumpo nuteisimas motyvuos jo rinkėjus ir suteiks jiems dar daugiau priežasčių ateiti balsuoti. Jau dabar yra duomenų, kad per pirmąsias 24 valandas po apkaltinamojo nuosprendžio D. Trumpas savo kampanijai surinko beveik 35 milijonus JAV dolerių.

Kita vertus, apklausų duomenys rodo, kad D. Trumpo nuteisimas galėtų paveikti kai kuriuos iš tų neapsisprendusių ar svyruojančių rinkėjų. Yra labai mažai įrodymų, kad Trumpo nuteisimas pakeis daugelio, jei iš viso pakeis, ištikimų Trumpo šalininkų nuomonę, tačiau kyla klausimas, o ką daryti tiems neapsisprendusiems? Apklausos rodo, kad daugelis neapsisprendusiųjų būtų mažiau linkę balsuoti už D. Trumpą, jei jis būtų nuteistas už nusikaltimą. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad jie balsuotų už Joe Bideną. Priešingai, gali būti, kad šie rinkėjai nuspręstų nebalsuoti arba balsuoti už trečiosios partijos kandidatą, pavyzdžiui, Robertą Kenedį jaunesnįjį.

Apskritai vertinama, kad D. Trumpo nuteisimas bus galbūt vienas iš kelių kintamųjų, galinčių turėti įtakos rinkėjų sprendimams 2024 m. Kartu su kitais veiksniais, tokiais kaip ekonomika, infliacija, Ukraina ir Izraelio konfliktas Gazos ruože.

Politiniu požiūriu taip pat bus įdomu stebėti, kaip D. Trumpas dalyvaus rinkimų kampanijoje būdamas nusikaltėlis. Nors apkaltinamasis nuosprendis gali neturėti įtakos jo rinkėjams, gali būti, kad tai turės įtakos D. Trumpo rinkimų kampanijai. Paprastai asmenims, nuteistiems už nusikaltimus Jungtinėse Valstijose, panaikinamas pasas, ir yra ribojamas judumas kelionių atžvilgiu. Kaip Niujorko valstijos probacijos ir baudžiamojo teisingumo departamentas spręs aktyvios prezidento kampanijos klausimą? Aiškių atsakymų į tai neturime.

Apskritai tai gali būti vienintelis D. Trumpo teismo procesas iki 2024 m. lapkričio mėn. rinkimų. JAV Aukščiausiasis Teismas vis dar sprendžia klausimus dėl Donaldo Trumpo imuniteto, susijusio su 2021 m. sausio 6 d. incidentais. Tos bylos dėl kišimosi į rinkimus Džordžijoje nagrinėjimo posėdis dar turės būt paskirtas, kaip ir Floridos bylos, susijusios su įtarimais, kad D. Trumpas, pasitraukęs iš prezidento posto, neteisėtai laikė įslaptintus vyriausybės dokumentus. Vis dar neaišku, kada šios bylos bus pradėtos nagrinėti teisme. Ir kokie galėtų būti jų nuosprendžiai.