Mykolo Romerio universiteto studentės atstovavo Lietuvos rinktinę Europos WU19 merginų futbolo čempionate - MRU
Naujienos

7 rugpjūčio, 2024
Mykolo Romerio universiteto studentės atstovavo Lietuvos rinktinę Europos WU19 merginų futbolo čempionate
Universitetas

Lietuvoje organizuotame Europos WU19 merginų futbolo čempionate aukso medalius iškovojo Ispanijos rinktinė. Pastaroji didžiajame finale tik pratęsimo pabaigoje (2:1) sugebėjo nuginkluoti Nyderlandų rinktinę ir pakartoti praėjusio sezono sėkmę – iškelti Europos čempionių taurę.

Lietuvos atstovės, kurias treniravo belgas Cederique`as Tullenersas, pergalių namų stadionuose neiškovojo.

Moterų futbolo akademija „Žalgiris“ turėjo bene daugiausiai savo atstovių galutinėje rinktinės sudėtyje – čempionate buvo registruotos Erneta Rinkevičiūtė, Aivė Andriuškevičiūtė, Santa Lichareva, Kotryna Maželytė, Ineta Šukštulytė, Žemyna Lekavičiūtė, Austėja Petkevičiūtė, Rusnė Šešplaukytė, Darija Mikuckytė bei Patricja Penkauskaitė. Džiaugiamės, kad Lietuvos rinktinę atstovavo MRU studentės Darija Mikuckytė, Ineta Šukštulytė bei Kotryna Maželytė. Taip pat rinktinės trenerių štabe darbavosi buvusi MRU studentė Aistė Griciūtė, kuri užėmė vartininkių trenerės pareigas.

Visą pasirengimą čempionatui, rungtynes, merginų žaidimą ir emocijas iš labai arti matė ir MFA „Žalgiris-MRU“ trenerė ir komandos administratorė bei buvusi MRU studentė Aistė Griciūtė, kuri buvo atsakinga už Lietuvos rinktinės vartininkes. Po čempionato A. Griciūtė sutiko pasidalyti savo įžvalgomis apie Europos TOP 8 kulminaciją Lietuvoje:

„Dalyvavimas Europos čempionate buvo neeilinis įvykis. Atstovauti tokio lygio renginyje yra didžiausias iššūkis, atsakomybė ir garbė. Visam trenerių štabui ir, žinoma, futbolininkėms teko įdėti begalę pastangų, jog Lietuvos rinktinės pasirodymas būtų kuo garbingesnis. Žaisdamos su aukščiausio Europos lygio komandomis, galėjome pasitikrinti kokiame taške esame.

Kauno Dariaus ir Girėno stadione teko susitikti su žaidėjomis, kurios jau turi pasirašiusios profesionalius kontraktus su garsiausiais Europos moterų futbolo klubais, taip pat su žaidėjomis, kurios turi aukščiausio lygio turnyrų – pavyzdžiui, UEFA Čempionų lygos finalinio etapo – patirties. Šiame čempionate įgyta patirtis – neįkainojama. Manau, kad lietuvaitės neabejotinai paaugo ir kaip žaidėjos, ir kaip asmenybės. Kasdienybė profesionalioje aplinkoje, rungtyniavimas su aukščiausio lygio atletėmis ir žaidimas moderniausiame šalies stadione palaikant sirgaliams privertė kiekvieną mūsų išeiti iš komforto zonos, kur pasitikrinome aukščiau savo ribų.

Nors pirmasis pasirodymas Europos čempionate kėlė daug jaudulio, visgi su kiekviena praleista minute aikštėje merginos augo – vis drąsiau ėjo į kontaktą, vis sąmoningiau vykdė taktines užduotis, vis įtikinamiau padėjo viena kitai ir stengėsi sėkmingiau užpulti varžoves prie jų vartų.

Iš tikrųjų, tikėjomės, jog bus dar sudėtingiau, tačiau merginų ryžtas ir atsidavimas vykdant užduotis aikštėje pranoko mūsų lūkesčius. Ruošiantis šiam čempionatui neturėjome pajėgaus varžovo ir nei vienų panašaus lygio rungtynių, tad net neabejoju, jog šios rinktinės pasirodymas būtų dar sėkmingesnis, jei pasirengimo aplinkybės būtų buvusios kitokios.

Asmeniškai pati labai džiaugiuosi vartininkių įdirbiu per visus metus, ir ne tik Darijos Mikuckytės, kuriai teko bene didžiausia atsakomybė, sprendžiant rungtynių baigtį Europos finaliniame etape, bet ir jos treniruočių partnerių – Ernetos Rinkevičiūtės, Medos Šeškutės, Ievos Kaminskaitės, Gabrielės Vasilenko. Kiekviena vartininkė buvo svarbi šio ruošimosi dalis, o jaučiant palaikymą ir postūmį – siekti geresnio pasirodymo aikštelėje tampa lengviau.

Man teko garbė dirbti su visomis Lietuvos rinktinių vartininkėmis ir užtikrinti, jog pasiruošimas būtų kuo aukštesnio lygio. Žinoma, jog kiekviename momente galima įžvelgti, ką galima pagerinti ir kiek momentų galėjome išgelbėti. Priimame šią neeilinę patirtį kaip pamoką ir tęsiame darbus dėl geresnių asmeninių ir Lietuvos rinktinių rezultatų”, – pasakojo šalies U19 rinktinės vartininkių trenerė A. Griciūtė.

Visos MFA „Žalgiris-MRU“ komandos žaidėjos atostogoms laiko beveik neturės. Artimiausiu metu bus atnaujintos kovos nacionaliniame ir Baltijos šalių čempionatuose, o Elitinės lygos naujų čempionatų pradžia – jau greitai.