MRU vyks Nacionalinės teisės žinių olimpiados finalinis etapas - MRU
Naujienos

14 gegužės, 2024
MRU vyks Nacionalinės teisės žinių olimpiados finalinis etapas
Universitetas

Šių metų gegužės 16 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) šurmuliuos daugiau kaip 300 moksleivių iš visos Lietuvos, atvykę į konkursą – finalinį Nacionalinės teisės žinių olimpiados etapą.

Devintus metus vykstančios Olimpiados organizatoriai – MRU Teisės mokykla ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei partneriai – šiemet Olimpiadą skiria demokratijai ir jaunimo dalyvavimui sprendimų priėmime. Pirmame Olimpiados etape dalyvavo virš 2500 moksleivių iš daugiau kaip 100 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų. Apie 400 moksleivių yra pakviesti į finalinį Olimpiados etapą. Šiame etape moksleiviai susipažins su teisės ir demokratijos, žmogaus teisių svarba valstybėje ir jauno žmogaus gyvenime, spręs net 30 Olimpiados užduočių, kurias parengė organizatoriai ir gausus Olimpiados partnerių būrys. Moksleiviai taip pat galės dalyvauti konkurse apie iškilų 19 a. pab. – 20 a. pradžios Lietuvos teisininką Mykolą Romerį, jo veiklą ir svarbą Lietuvai.

Olimpiados metu vyks ir teisininkų profesijos atstovų mugė moksleiviams, kurios metu jie galės susipažinti su įvairiomis teisinėmis profesijomis ir šioje srityje veikiančiomis įmonėmis bei organizacijomis.

Renginio metu bus sudarytos galimybės mokytojams kelti kvalifikaciją įvairiais teisiniais klausimais: darbo teisės, nepilnamečių atsakomybės, smurto artimojoje aplinkoje atpažinimo, narkotikų bei nepilnamečių nusikalstamumo aspektais.

Šių metų Nacionalinės teisės žinių olimpiados šūkis – „Įsitrauk ir dalyvauk“ kviečia jaunimą domėtis teise bei dalyvauti demokratinės Lietuvos ir kartu savo ateities kūrime. Olimpiada siekiama, kad jauni žmonės pamatytų, kaip teisė veikia jų kasdienį ir visos valstybės gyvenimą, kaip teisė lemia demokratiją ir galimybes veikti, keliauti, būti laisviems, spręsti patiems. Olimpiadoje dalyvauja 5–8 klasių ir 9–12 klasių moksleiviai.

Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą taip pat palaiko Lietuvos Respublikos Seimas, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos advokatūra, Lietuvos antstolių rūmai, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija, Teisėjų padėjėjų asociacija, Lietuvos Respublikos muitinė, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija  ir kiti partneriai.

Daugiau apie Olimpiadą: Nacionalinės teisės žinių olimpiados tikslas – ugdyti jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę sąmonę, kultūrą, taip pat apie valstybės teisės sistemą, jos veikimo principus. Pirmoji teisės žinių olimpiada įvyko 2016 metais. Kasmet olimpiadoje dalyvaujančių moksleivių skaičius auga  – 2019 m. testą laikė net 1100 moksleivių iš daugiau kaip 80 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, 2020 m. – užsiregistravusių buvo virš 1500, 2021 m. – virš 1700, 2022 m. – 1400, 2023 m. – 3200 mokinių. Olimpiadoje dalyvauja moksleiviai ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir regionų.

Daugiau informacijos: Teisesolimpiada2024@mruni.eu

Nacionalinės teisės žinių olimpiados 2024 finalinio etapo programą rasite čia.