MRU Teisės mokyklos dekanė paskirta į Jungtinių Tautų darbo grupę verslo ir žmogaus teisių klausimais - MRU
Naujienos

1 rugpjūčio, 2024
MRU Teisės mokyklos dekanė paskirta į Jungtinių Tautų darbo grupę verslo ir žmogaus teisių klausimais
Teisės mokykla
Universitetas

2024 m. liepos mėn. Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba paskyrė Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos dekanę prof. dr. Lyra Jakulevičienę į Jungtinių Tautų darbo grupę Verslo ir žmogaus teisių klausimams.

Darbo grupę sudaro penki nariai, dirbantys su visais pasaulio regionais. Grupė nagrinėja individualius skundus, skatina JT Principų dėl verslo ir žmogaus teisių įgyvendinimą, rengia ataskaitas JT Žmogaus teisių tarybai, vertina padėtį įvairiose pasaulio šalyse, teikia rekomendacijas valstybėms dėl žmogaus teisių įgyvendinimo versle. Kasmet grupė rengia pasaulinį Verslo ir žmogaus teisių forumą, kuris yra didžiausia pasaulyje diskusijų platforma verslui, vyriausybėms ir visuomeninėms organizacijoms diskutuoti aktualiais šios srities klausimais. Darbo grupę įsteigė JT Žmogaus teisių taryba 2011 m. Grupės nariai veikia kaip nepriklausomi ekspertai.

Mykolo Romerio universitete daugelį metų rengiamos mokslinės-praktinės konferencijos verslo ir  žmogaus teisių tema, vykdomi moksliniai tyrimai šioje srityje.

Prof. dr. L. Jakulevičienė specializuojasi tarptautinės ir ES teisės srityje. Ji turi daugiau kaip 20 metų patirtį verslo ir žmogaus teisių srityje, yra viena iš atsakingo verslo Lietuvoje pradininkių, įvairių verslui skirtų įmonių socialinės atsakomybės iniciatyvų steigėja, pridėjusi prie Lietuvos pirmosios įmonių socialinės atsakomybės strategijos, nacionalinių veiksmų planų verslo ir žmogaus teisių srityje gairių, mokymų ir kitų iniciatyvų rengimo, nuolat skatina šios temos plėtotę Lietuvoje ir Vidurio ir Rytų Europos regione, yra inicijavusi ir vadovavusi regioniniams tyrimams ir projektams šioje srityje, konsultavusi įvairių šalių valstybės institucijas ir organizacijas įmonių socialinės atsakomybės, tvarumo, žmogaus teisių klausimais.

Prof. dr. L. Jakulevičienės kandidatūra buvo atrinkta iš daugiau kaip dešimties įvairių šalių atstovų viešo konkurso būdu. Kandidatūrai pritarė Jungtinių Tautų žmogaus teisių taryba. Darbo grupėje ji užims nario nuo Rytų ir Vidurio Europos vietą. Prof. dr. L. Jakulevičienė pradeda eiti pareigas nuo rugpjūčio 1 d.

Daugiau informacijos apie darbo grupės veiklą galite rasti čia.