MRU šventė Mykolo Romerio gimtadienį - MRU
Naujienos

17 gegužės, 2024
MRU šventė Mykolo Romerio gimtadienį
Universitetas
Bendruomenė
Įvykis

Gegužės 17 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) vyko tradicinė Mokslinės minties šventė, skirta paminėti Lietuvos konstitucinės teisės patriarcho profesoriaus Mykolo Romerio 144-ąjį gimtadienį.

Kreipdamasi universiteto bendruomenę, renginio svečius iš Rokiškio ir M. Romerio gimtinės – Bagdoniškio, taip pat politikus, švietimo, mokslo ir kultūros puoselėtojus, mūsų universiteto partnerius ir bičiulius, rektorė prof. Dr. Inga Žalėnienė pasveikino visus su prof. Mykolo Romerio gimtadieniu ir priminė, kad prieš 20 metų universitetui buvo suteiktas profesoriaus M. Romerio vardas.

„Šis vardas  įpareigoja mus puoselėti ir tęsti profesoriaus M. Romerio  mokslinę mintį ir jo tvirtą nuostatą visa savo proto ir dvasios jėga ginti Lietuvos valstybingumą ir suverenitetą, piliečių ir žmogaus teises.  Įpareigoja mus visada būti teisės, demokratijos ir laisvės pusėje“, – sakė prof. dr. I. Žalėnienė.

Rektorė pasidžiaugė, kad fundamentalūs prof. M. Romerio darbai, tapę teisės ir politikos mokslų klasika,  nėra pamiršti bibliotekų ir archyvų saugyklose: MRU Teisės mokyklos profesoriai Mindaugas Maksimaitis,  Egidijus Jarašiūnas, Vytautas Sinkevičius, Toma Birmontienė, docentas Gintaras Šapoka, šviesios atminties profesorius Gediminas Mesonis  ir kiti kolegos jų pagrindu išplėtojo Lietuvos konstitucinės teisės doktriną.     

Šventės metu, už ilgametį universiteto pripažinimo Lietuvoje ir pasaulyje puoselėjimą, Universiteto integravimą į tarptautinę aukštojo mokslo bendruomenę, už jos akademinę ir pilietinę veiklas, ir už nuoseklų ir ilgametį darbą, tiriant bendruomeniškumą bei puoselėjant Lietuvos bendruomenes įteikti universiteto Senato garbės ženklai prof. dr. Ingai Žalėnienei ir prof. dr. Sauliui Nefui.

Iškilmių dalyvius pasveikino ir apdovanojimus įteikė MRU Senato pirmininkas prof. dr. Romas Prakapas. Senato pirmininkas priminė, kad Senato garbės ženklas teikiamas konkretiems bendruomenės nariams atspindint aktualiąsias visuomeninio gyvenimo sritis (teisė, viešasis saugumas, žmogaus ir visuomenės gerovė, viešasis valdymas ir verslas, ir kt.) ir įvertinant išskirtinius pasiekimus jose. 2023-2024 m. yra paskelbti Pripažinimo ir integracijos metais, taip išryškinant universiteto vaidmenį Lietuvos valstybės tarptautinio pripažinimo ir integracijos kelyje.

„Tai metai, kuomet pažymime dvidešimtmetį, kai atkurta Lietuvos valstybė pasiekė savo strateginius ir geopolitinius tikslus. Šis kelias atspindėtas ir MRU kelyje: iš nacionalinio universiteto tapome tarptautiniu, integravomės į tarptautinius mokslo ir studijų tinklus, tuo pačiu nepamiršome ir kitų, einančių mūsų kryptimi, suteikdami jiems galimybę atvykti, pažinti, studijuoti, tirti“, – sako prof. dr. R. Prakapas.

 „Mokslinės minties šventės“ metu buvo skiriamas dėmesys prof. Mykolo Romerio istorijai, kurią pristatė Teisės mokyklos prof. dr. Ieva Deviatnikovaitė.

Prie Mykolo Romerio mokslinio paveldo tyrinėjimo prisideda ne tik studentai ir mokslininkai, bet ir moksleiviai. Konkurso „M. Romeris – Lietuvos teisininkas“ nugalėtojai Rokiškio rajono Obelių gimnazijos moksleivei Evelinai Dručkutei buvo įteiktas apdovanojimas už geriausią darbą.

Renginio pabaigoje buvo pristatytas Lino Kazulionio sieninės tapybos kūrinys, skirtas Mykolui Romeriui.

Renginio svečiai buvo kviečiami apžiūrėti parodą apie Mykolą Romerį ir paragauti Mykolo Romerio gimtadienio torto.