MRU Ekscelencijos centras atveria duris: ieškome inovatyvių sprendimų aktualioms visuomenės problemoms - MRU
Naujienos

18 liepos, 2024
MRU Ekscelencijos centras atveria duris: ieškome inovatyvių sprendimų aktualioms visuomenės problemoms

Mokslininkų vaidmuo visuomenėje keičiasi: jie neapsiriboja vien žinių kūrimu – vis dažniau jas taiko spręsdami aktualias visuomenės problemas. Tam, kad mokslininkai galėtų įgyvendinti savo misiją, universitetai turi jiems suteikti infrastruktūrą, leidžiančią atlikti tyrimus, skirtus aktualiems visuomenės iššūkiams spręsti. Štai kodėl ekscelencijos centrai tampa vis svarbesne platforma, kurioje mokslininkai susitelkia siekdami spręsti globalius iššūkius. Būtent toks centras kuriamas ir Mykolo Romerio universitete, laimėjus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skelbtą konkursą „Universitetų ekscelencijos iniciatyvos“. Ši iniciatyva skirta stiprinti universitetų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklą, o MRU centras siekia tapti tarptautinio lygio mokslo tyrimų ir inovacijų centru, kuriame bendradarbiauja mokslininkai, studentai ir verslo atstovai.

2015 m. Mykolo Romerio universitetas žengė reikšmingą žingsnį skatindamas mokslinius tyrimus ir inovacijas – įkūrė unikalią erdvę – MRU Socialinių inovacijų laboratorijų tinklą. Šiame tinkle vykdomi įvairūs tyrimai ir ekspertinės veiklos, kuriose dalyvauja įvairių sričių mokslininkai. Siekiant dar labiau sustiprinti šią veiklą ir skatinti mokslo pažangą, nuo šių metų MRU Socialinių inovacijų laboratorijų tinklas pradėjo savo transformaciją į ekscelencijos centrą.

Mokslininkai teigiamai vertina MRU Ekscelencijos centro teikiamas galimybes, kurių dėka jie gali pradėti naujus tyrimus, suburdami tarptautines tyrėjų grupes. Prof. dr. Romas Prakapas, vadovaujantis centre vykdomam projektui „Mokinio saugumo jausmas mokymosi pasiekimų kontekste“, pabrėžia:

„Ekscelencijos centro steigimas – tai ne tik galimybė kiekvienam tyrėjui realizuoti savo idėjas ir prisidėti prie aktualių mokslui ir visuomenei klausimų sprendimo. Tai erdvė, suburianti skirtingų kartų, patirčių ir regionų tyrėjus bendriems, prasmingiems darbams. Kryptinga parama tyrimų atlikimui ir jų rezultatų sklaidai sukuria puikias prielaidas mokslą priartinti prie praktikos“.

Ekscelencijos centro tyrimų kryptys

Ekscelencijos centre finansuojami septyni projektai teisės, psichologijos ir edukologijos srityse. Psichologijos mokslų tyrimuose dominuoja raidos ir aplinkos psichologijos kryptys. Mokslininkai savo tyrimais sieks prisidėti prie aplinkos apsaugos skatinimo priemonių, skirtų jaunimui. Projektui „Aplinkos tausojimas paauglių tarpusavio santykių kontekste“ vadovaujanti prof. dr. Goda Kaniušonytė teigia:

„Ekscelencijos centro kūrimas – tai nuostabi iniciatyva, suteikianti mokslininkams galimybę pilnavertiškai įsilieti į tarptautinius tinklus, užmegzti ir palaikyti produktyvius bendradarbiavimo ryšius, taip prisidedant prie mokslo plėtros ne tik MRU, bet ir platesnėje tarptautinėje erdvėje“.

Projekto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Audra Balundė teigia, kad „ekscelencijos centrai yra nepakeičiama platforma ne tik inicijuoti naujas, bet ir stiprinti bei plėtoti jau egzistuojančias mokslo kryptis. Be to, jie suteikia papildomas finansavimo galimybes, būtinas siekiant, kad universitete vykdomi tyrimai taptų pastebimi ir pripažįstami tarptautinėje mokslo bendruomenėje.“

Dar viena psichologijos tyrėjų grupė, vadovaujama prof. dr. Ritos Žukauskienės, vykdo projektą „PROMISE: Psichologinis prisitaikymas besiformuojančioje suaugystėje po nepalankių vaikystės išgyvenimų: atsparumo ir suvokiamos socialinės paramos vaidmuo“. Šiame projekte tiriamas neigiamų vaikystės patirčių poveikis žmogaus psichologinei gerovei ir psichikos sveikatai. Vaikystėje patirtos traumos, tokios kaip fizinė, seksualinė ir emocinė prievarta ar nepriežiūra, gali palikti ilgalaikius randus ir slegiančią naštą. Šio tyrimo rezultatai leis sukurti strateginius sprendimus siekiant veiksmingai spręsti nepalankių vaikystės pasekmių problemas.

MRU Ekscelencijos centre vykdomi ne tik psichologijos mokslo tyrimai, bet ir ypatingas dėmesys skiriamas edukologijos mokslui. Mokslininkų grupė, vadovaujama prof. dr. Vidos Česnuitytės, projekte „Vaiko teisių įgyvendinimas transnacionalinėje šeimoje: neformaliojo ugdymo vaidmuo“ tyrinės vaiko teises daugiakultūrėse šeimose. Tyrėjų grupė analizuos neformaliojo ugdymo vaidmenį užtikrinant vaikų gerovę ir sėkmingą integraciją į visuomenę. Šis tyrimas yra itin aktualus globaliame pasaulyje, kai vis daugiau vaikų auga skirtingų kultūrų apsuptyje.

Dar viena mokslininkų grupė analizuoja mokinių saugumo jausmo ir mokymosi pasiekimų ryšį. Tyrėjai, vadovaujami prof. dr. Romo Prakapo projekte „Mokinio saugumo jausmas mokymosi pasiekimų kontekste“, sieks išsiaiškinti, ar saugi mokymosi aplinka ir teigiamas emocinis klimatas mokykloje lemia geresnius mokinių rezultatus. Šio tyrimo rezultatai padės kurti efektyvesnes švietimo strategijas, skirtas vystyti mokinių saugumo jausmą ir gerinti mokymosi kokybę.

MRU Ekscelencijos centre mokslininkai taip pat atkreipia dėmesį į mokymosi visą gyvenimą svarbą. Projekto „Universiteto misija atliepiant amžėjančios visuomenės poreikius“, vadovaujamo prof. dr. Irenos Žemaitaitytės, tyrėjai siekia moksliškai pagrįsti švietimo ir amžėjimo sąveiką. Atliekant šį tyrimą bus siekiama nustatyti strategijas, skatinančias vyresnio amžiaus suaugusiųjų dalyvavimą kuriant mokslą.

Ekscelencijos centre aktyviai veikia teisės mokslų tyrėjai. Vienas iš tokių projektų – „Atsakomybė už branduolinių įrenginių padarytą tarpvalstybinę žalą aplinkai: naujausios tendencijos ir iššūkiai“, vadovaujamas prof. dr. Katažynos Bogdzevič. Šis projektas siūlys tikslias priemones, kaip holistiškai patobulinti branduolinės energetikos reglamentavimą, užtikrinant pusiausvyrą tarp tarptautinės aplinkos apsaugos ir branduolinės teisės principų. Tyrimas yra itin aktualus globalių branduolinės saugos iššūkių kontekste.

Dar viena teisininkų grupė, vadovaujama prof. dr. Lyros Jakulevičienės, vykdo projektą „Naujų migracijos ir prieglobsčio teisės sampratų dermė su žmogaus teisėmis šiuolaikinėje Europoje“. Šiame projekte bus analizuojami migracijos iššūkiai ir vertinama teisės doktrinos spraga, susijusi su naujomis ES migracijos ir prieglobsčio teisės sampratomis. Siekiant užpildyti šią spragą, bus siūlomi sprendimai, bandant užtikrinti efektyvų migracijos reguliavimą tarptautiniu mastu.

MRU Ekscelencijos centras kuria unikalią erdvę, skatinančią mokslininkų bendradarbiavimą ir įkvepiančią inovatyvias idėjas. Ši erdvė leis įgyvendinti aukšto lygio mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) projektus tarptautiniu mastu, padedančius spręsti socialinius iššūkius.

Straipsnio autorė mokslo ir inovacijų centro komunikacijos vadybininkė Vilma Losytė. Straipsnis parengtas įgyvendinant Valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Ekscelencijos centrų kūrimas Mykolo Romerio universitete“ kuris vykdomas pagal Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuotą programą „Ekscelencijos centrų iniciatyva“.