Mokslinės minties šventė: MRU kviečia kartu paminėti Mykolo Romerio gimimo metines - MRU
Naujienos

13 gegužės, 2024
Mokslinės minties šventė: MRU kviečia kartu paminėti Mykolo Romerio gimimo metines

Gegužės 17 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) vyks jau tradicija tapusi Mokslinės minties šventė. Šis renginys skirtas Lietuvos konstitucinės teisės mokslo kūrėjo prof. Mykolo Pijaus Paskalio Romerio 144-osioms gimimo metinėms paminėti.

Profesorius M. Romeris  (1880-1945), kurio vardu 2004m. buvo pavadintas universitetas – išskirtinė asmenybė, Lietuvos patriotas, kurio veikla paliko neblėstančią žymę Lietuvos, Lenkijos ir visos Europos teisės mokslo ir Lietuvos valstybės atkūrimo istorijoje. 

„M. Romeris ir mokslas yra neatsiejami. Mūsų universitete klostosi graži tradicija jungti Mokslinės minties šventę su M. Romerio gimtadieniu“, — teigia MRU prof. dr. I. Deviatnikovaitė.

Renginio svečius pasitiks Mykolo Romerio universiteto choras su atliekamu K. Daugirdo kūriniu „Užaugo liepa“. Sveikinimo žodį tars MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė bei Senato pirmininkas dr. Romas Prakapas.

Prof. hab. dr. M. Maksimaičiui už Mykolo Romerio – žmogaus, akademiko, teisininko – nueito asmeninio ir profesinio gyvenimo kelio atvėrimą plačiajai visuomenei, išryškinant prof. M. Romerio vaidmenį Lietuvos valstybingumo atkūrime ir prof. dr. I. Deviatnikovaitei, kaip prof. hab. dr. M. Maksimaičio darbų tęsėjai, bus įteiktos padėkos. Taip pat už prof. M. Romerio atminimo puoselėjimą bei saugojimą ateities kartoms bus įteiktos padėkos M. Romerio dukrai Jadvygai Vitkauskienei ir jos sutuoktiniui Vytautui.

Renginio metu už ilgametį universiteto pripažinimo Lietuvoje ir pasaulyje puoselėjimą, integravimą į tarptautinę aukštojo mokslo bendruomenę, taip pat už nuoseklų ir ilgametį darbą tiriant bendruomeniškumą bei puoselėjant Lietuvos bendruomenes bus įteikti Senato garbės ženklai.

Šiais metais Rokiškio r. Obelių gimnazijos moksleiviai turėjo galimybę dalyvauti rašinių, kurių tema „M. Romeris — Lietuvos teisininkas“, konkurse. Dalyviai buvo kviečiami teikti savo rašinius, kuriuose jie atskleidžia Mykolo Romerio istoriją, vaidmenį ir nuopelnus ne tik mokslo, bet ir Lietuvos istorijos kontekstuose. Vienas iš Rokiškio rajono Obelių gimnazijos moksleivių bus paskelbtas konkurso nugalėtoju. Mokytojams, kurie skatina mokinius atrasti ir ugdyti gabumus, analizuoti M. Romerio asmenybę, bus įteiktos padėkos.

Renginio dalyviai taip pat galės pasiklausyti atviros Teisės mokyklos prof. dr. Ievos Deviatnikovaitės paskaitos „Mykolas Romeris ir Klaipėdos kraštas“, skirtos 100–osioms Klaipėdos krašto konvencijos metinėms paminėti.

Vėliau visi renginio dalyviai bus kviečiami dalyvauti iškilmingoje Lino Kaziulionio nutapyto sieninės tapybos portreto, skirto M. Romerio asmenybės įamžinimui, pristatymo ceremonijoje.

Linas Kaziulionis – lietuvių tapytojas ir gatvės menininkas, pagarsėjęs sieninės tapybos kūriniais — freskomis, grafičiais, interjero ir eksterjero puošyba. Menininko sukurtus darbus galima pastebėti ant skirtingų Vilniaus miesto pastatų sienų – nuo mokyklų iki karo akademijos. Nuo šiol ir Mykolo Romerio universiteto pastato sieną puošia menininko nutapytas kūrinys — Mykolo Romerio portretas.   

Kviečiame visą universiteto bendruomenę kartu paminėti Mykolo Romerio gimtadienio metines!

Su renginio programa galite susipažinti čia.