Kriminalistikos kongrese Vilniuje – mokslininkų atsakymai į visam regionui aktualius klausimus - MRU
Naujienos

9 rugsėjo, 2024
Kriminalistikos kongrese Vilniuje – mokslininkų atsakymai į visam regionui aktualius klausimus
Viešojo saugumo akademija

Ar kriminalistika ir forensic science yra tos pačios mokslinės disciplinos pavadinimai? Koks santykis kriminalistikos ir teismo mokslų? Ar į kriminalistiką turime žiūrėti tik per techninę ekspertinę prizmę? Ar realiai egzistuoja skirtingos kriminalistikos mokyklos? Šiuos ir kitus aktualius kriminalistikos klausimus mokslininkai aptars XX-ąjame tarptautiniame kongrese „Kriminalistika ir teismo ekspertologija: mokslas, studijos, praktika“, kuris vyks rugsėjo 12-14 dienomis Mykolo Romerio universitete (MRU) Vilniuje.

Kartu su MRU kongresą organizuoja Lietuvos kriminalistų draugija, Lietuvos teismo ekspertizės centras ir Lenkijos kriminalistų draugija.

„Atsakymų į minėtus klausimus paieška yra vienas iš kongreso variklių, kurį pastiprina kongreso metu plėtojamas ir įtvirtinamas tarptautinis bendradarbiavimas, atspindintis mūsų regiono mokslininkų teorines koncepcijas ir įžvalgas dėl kriminalistikos ir teismo ekspertologijos triados – mokslas, didaktika, praktika – plėtros“, – sako MRU Viešojo saugumo akademijos (VSA) dekanė prof. dr. Snieguolė Matulienė.

Siekiant šio tikslo, kongrese bus realizuojamas naujas mokslinio bendravimo formatas – panelinė diskusija, kurioje žinomi mokslininkai iš skirtingų šalių pateiks savo įžvalgas dėl aktualių teorinių kriminalistikos ir teismo ekspertologijos problemų. Šiais metais svarstymui bus pateiktas Europos kriminalistikos bendros erdvės vizijos įgyvendinimo klausimas.

Tradiciškai, visuose kongresuose ir juose pristatytų pranešimų pagrindu sudarytuose leidiniuose yra nagrinėjami kriminalistikos ir teismo ekspertologijos triados klausimai, kurie buvo ir yra aktualūs tiek nacionaliniame, tiek tarptautiniame lygmenyje. Šiandien vis dar yra susiduriama su skirtingomis mokslinių disciplinų paradigmų interpretacijomis.

„Nusikalstamų veikų tyrimas, tarsi šachmatų partija – keičiasi su kiekvienu ėjimu. Vienas blogas ėjimas paverčia niekais keturiasdešimt gerų ėjimų. Kriminalistika – raktas į sėkmingą nusikaltimų atskleidimą pasirenkant tinkamą tyrimo taktiką ir pasitelkiant naujausias technologijas.“, – sako prof. dr. S. Matulienė.

Per beveik ketvirtį amžiaus kriminalistikos kongresuose buvo virš 1500 aktyvių dalyvių ir dar šimtai klausytojų, pristatyta apie 1000 pranešimų ir atspausdinta virš 900 mokslinių straipsnių. Kongresuose skirtingais metais dalyvavo ir savo straipsnius publikavo mokslininkai ir specialistai iš Austrijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Čekijos, Estijos, Graikijos, Gruzijos, Italijos, Ispanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kazachstano, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos, Rusijos, San Marino, Serbijos, Slovakijos, Slovėnijos, Švedijos, Šveicarijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos, Vokietijos.

Šie kongresai tapo reikšmingu įvykiu Vidurio Europos moksliniame kriminalistiniame žemėlapyje. Todėl nestebina ir iniciatyvos bei veiklos, kurios gimdavo kongresų metu. Tai ne tik iniciatyvos, nukreiptos į mokslinio bendradarbiavimo plėtrą, bet ir idėjos nukreiptos į viešojo saugumo stiprinimą, akademinės bendruomenės ir NVO veiklų konsolidavimą, tame tarpe ir realizuojant Palangos memorandumo nuostatas dėl Europos nacionalinių kriminalistų draugijų Federacijos steigimo.

Geopolitiniai veiksniai darė ir tebedaro įtaką kriminalistikos kongresams. Neišprovokuota 2022 m. vasario 24 d. prasidėjusi ir iki šiol besitęsianti Rusijos karinė agresija prieš nepriklausomą Ukrainą nutraukė kontaktus su šios šalies mokslininkais ir privertė didesnį dėmesį skirti mokslo pasiekimų taikymui ir galimybėms efektyviai fiksuoti bei atskleisti karo nusikaltimus – šiai temai yra skirti ir keli pristatomo leidinio straipsniai.

Į XX-ąjį tarptautinį kongresą „Kriminalistika ir teismo ekspertologija: mokslas, studijos, praktika“ užsiregistravo virš 100 dalyvių, o tarp jų virš 50 mokslininkų ir praktikų iš 11 užsienio valstybių. Kongrese dalyvaus Lietuvos pagrindinių teisėsaugos institucijų atstovai bei kelių užsienio ambasadų atstovai.

Kongreso metu bus pasirašyta Deklaracija dėl Europos nacionalinių kriminalistinių asociacijų Federacijos steigimo. Ją pasirašys Lietuvos kriminalistų draugijos, Lenkijos kriminalistų draugijos, Ukrainos tarptautinio kriminalistų kongreso ir Vokietijos kriminalistų draugijos atstovai.

Su renginio programa galite susipažinti čia.