Finišavo moksleivių teisės žinių olimpiada. Kas nugalėjo? - MRU
Naujienos

11 birželio, 2024
Finišavo moksleivių teisės žinių olimpiada. Kas nugalėjo?
Teisės mokykla

Pavasarį startavusi Mykolo Romerio universiteto (MRU), Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) ir partnerių iniciatyva – Nacionalinė teisės žinių olimpiada moksleiviams pasiekė finišą – paaiškėjo šių metų nugalėtojai.

Birželio 10 d.  Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijoje buvo apdovanoti Olimpiados nugalėtojai, geriausiai pasirodžiusių moksleivių dešimtukas, aktyviausiai moksleivius Olimpiadai rengę mokytojai.

„Didžiausias Olimpiados dalyvių laimėjimas – parodyta drąsa dalyvauti, išsakyti savo nuomonę, įdėtos pastangos suprasti teisės ir demokratijos dermę, visa tai yra svarbiausias pagrindas jaunam žmogui norint dalyvauti sprendimų priėmime. Teisės išmanymas ir jos pritaikymas svarbus ne tik valstybei, bet ir kiekvienam mūsų, nes tai leidžia priimti geriausius sprendimus mūsų valstybėje, visuomenėje, kiekvieno jauno žmogaus gyvenime“, – teigė Olimpiadą inicijavusios MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė.

Sveikindama Nacionalinės teisės žinių olimpiados nugalėtojus, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pabrėžė, kad olimpiados dalyvius vienija atvirumas, noras mokytis, suprasti ir ginti savo teises. Tai, anot E. Dobrowolskos, stiprina aktyvią pilietinę visuomenę.

„Nacionalinė teisės žinių olimpiada leidžia geriau suprasti teisinių žinių, žmogaus teisių ir laisvių puoselėjimo svarbą ir atliepia vienus svarbiausių Teisingumo ministerijos siekių – užtikrinti universalias žmogaus teises, stiprinti teisingumo pamatus. Dėl to šiemet ypatingai džiaugiuosi galėdama Jums pasveikinti apdovanojimų ceremonijoje, kuri šiemet vyksta Teisingumo ministerijoje. Tikiuosi, kad tęsime šią gražią tradiciją ir susirinksime čia kasmet“, – teigė Olimpiados globėja teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.                   

,,Jau beveik dešimtmetį vykstanti Teisės žinių olimpiada tapo svarbiu nacionaliniu renginiu, pritraukiančiu moksleivius iš visos Lietuvos. Smagu matyti, kad mūsų jaunoji karta yra motyvuota, smalsi bei nori aktyviai dalyvauti kuriant teisingą ir sąmoningą visuomenę. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie šio prasmingo renginio, kuris lavina jaunimo teisines žinias bei skatina pilietiškumą.“, – moksleivių aktyvumu džiaugėsi pagrindinį Olimpiados prizą įsteigusios tarptautinės advokatų kontoros Eversheds Saladžius vadovaujantysis partneris Jonas Saladžius.

Susirinkusius sveikino ir Lietuvos Jaunųjų advokatų asociacijos (LJAA) prezidentė Santa Černiūtė. „Džiugu, kad jaunimas turi galimybę pasitikrinti teisės žinias bei sužinoti kaip kasdieninėse situacijose teisė yra pritaikoma. O mes kaip rėmėjai, prisidedami prie organizatorių, turime galimybę pamatyti, kaip jaunimas samprotauja, kaip jie mato teisę, kaip jie ją supranta. Mane džiugina tai, kad jaunimas darosi vis drąsesnis bei sąmoningesnis, turi savo nuomonę, savo požiūri ir drąsiai jį išreiškia. Tai mūsų ateitis, kuri neabejoju prisidės prie geresnės teisės sklaidos“, – pažymėjo LJAA prezidentė.

I vietos nugalėtojai:

Pirmąją vietą 5-8 klasių kategorijoje laimėjo Kauno Simono Daukanto progimnazijos 8 klasės mokinė Ieva Nida Aleksevičiūtė, o 9-12 klasių kategorijoje Druskininkų Ryto gimnazijos 12 klasės mokinė Gabija Skliutaitė (mokytoja Ramunė Sadauskienė). I vietų nugalėtojams po 1000 eurų piniginius prizus įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžiusׅ“.

II vietos nugalėtojai:

Antrąsias vietas 5-8 klasių kategorijoje pelnė užsienyje gyvenantis 8 klasės mokinys Ąžuolas Račinskas, 9-12 klasių kategorijoje – Klaipėdos licėjaus 10 klasės mokinė Neda Alškaitė (mokytoja Daiva Jazbutienė). II vietų nugalėtojams po 500 eurų piniginius prizus įsteigė Olimpiados partneriai: Lietuvos Advokatūra ir Lietuvos Antstolių rūmai.

III vietos nugalėtojai:

Trečiąją vietą 5-8 klasių kategorijoje pelnė Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos 8 klasės mokinė Ieva Balčiūnaitė (mokytoja Rūta Ramoškaitė-Stongvilienė), 9-12 klasių kategorijoje III vietą užėmė – Vilniaus Žirmūnų gimnazijos 12 klasės mokinė Vaiva Trampaitė (Jūratė Varakauskienė). III vietų nugalėtojams po 300 eurų piniginius prizus įsteigė Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija.

Olimpiados prizininkai ir po dešimt geriausiai II etape pasirodžiusių moksleivių abejose amžiaus grupėse buvo apdovanoti Mykolo Romerio universiteto padėkomis ir Olimpiados partnerių vertingais prizais, kuriuos įsteigė Lietuvos Respublikos Seimas, Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija, Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, Konstitucinis teismas, Lietuvos Aukščiausiasis teismas, Nacionalinė teismų administracija, Generalinė prokuratūra, Lietuvos Muitinės departamentas, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos antstolių rūmai, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Teisėjų padėjėjų asociacija ir kiti partneriai. Padėkos ir atminimo dovanos buvo įteiktos ir mokytojams.

„Tiek patekimas į olimpiados finalą, tiek laimėjimas man buvo netikėti, tačiau labai džiaugiuosi šiuo pasiekimu. Olimpiados užduotys įdomios, reikalaujančios loginio mąstymo bei žinių, o renginio organizacija tikrai labai profesionali“, – įspūdžiais gavus prizą dalinosi 12 klasės mokinė Gabija Skliutaitė.

„Man buvo tikrai nuostabi patirtis sudalyvauti olimpiadoje. Labai smagus renginys, puiki bendruomenė. Dėl to teisė tampa įdomesnė ir smagesnė“, – džiaugėsi 5-8 klasių kategorijoje laimėjusi Ieva Nida Aleksevičiūtė.

Nacionalinė teisės žinių olimpiada vyko dviem turais. Pirmame ture moksleiviai iš visos Lietuvos internete atliko specialų teisės žinių testą. Organizatoriai džiaugiasi, kad šiemet dalyvauti Nacionalinėje teisės žinių olimpiadoje registravosi per 2580 moksleivių iš daugiau kaip 100 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, iš jų 437 geriausiai I etape pasirodę moksleiviai buvo pakviesti dalyvauti finaliniame olimpiados etape. Aktyviausi – Kauno regiono moksleiviai.

„Šių metų olimpiados šūkis „Įsitrauk ir dalyvauk“, kvietė jaunimą domėtis teise bei prisidėti prie demokratinės Lietuvos ir kartu savo ateities kūrimo. Olimpiados organizatoriai siekia padrąsinti jaunuolius patikėti savimi ir savo galimybėmis ateityje, domėtis rinkimais, sulaukus tinkamo amžiaus, aktyviai juose dalyvauti“, teigia olimpiados koordinatorė Alvyda Eigminienė.

Mykolo Romerio universitete vykusiame finale varžytis registravosi virš 200 geriausiai pirmame etape pasirodę moksleivių. Finaliniam testui klausimus rengė Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo, Muitinės departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Teisėjų padėjėjų asociacijos, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos, Lietuvos antstolių rūmų atstovai, tarptautinės advokatų kontoros Eversheds Saladžius ir kitų partnerių atstovai bei MRU Teisės mokyklos dėstytojai.

II etapo Olimpiados testą sudarė uždari ir atviri klausimai. Atvirų klausimų kategorijoje geriausiai moksleiviams sekėsi atsakyti klausimus, susijusius su  darbo teise ir demokratijos ir teisės skatinimu. Sunkiausia moksleiviams buvo atsakyti klausimus dėl teisės grąžinti prekę, tinkamo atstovavimo, referendumo, bendrininkavimo.

Nacionalinė teisės žinių olimpiada vykdoma kaip bendra Mykolo Romerio universiteto ir Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) iniciatyva. Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija. Pirmą kartą Olimpiados partneriu šiemet tapo Lietuvos Respublikos Seimas. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą palaiko Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Lietuvos Respublikos Konstitucinis teismas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos advokatūra, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos Muitinės departamentas, Teisėjų padėjėjų asociacija. Dėkojame Olimpiados draugams: UAB „Vilniaus meduoliai“, UAB „Jungent Lietuva“, „Unilever Food Solutions - Baltics, Lietuva“, UAB „Švyturys – Utenos alus“, UAB „Sultenė“.

Daugiau informacijos apie olimpiadą: https://teisekiekvienam.lrt.lt.

Daugiau informacijos apie Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklą:

MRU Teisės mokykla vykdo klasikinę teisės ir penkias specializuotas teisės bakalauro studijų programas, 15 magistratūros studijų programų, iš kurių 10 – tarptautinės, vykdomos anglų kalba su užsienio universitetais. Pirmoji Lietuvoje akreditavo ir įgyvendina teisės 5 LL.M. programas, skirtas praktikams gilinti specializuotas žinias. Kasmet MRU Teisės mokykla pritraukia apie 400 teisės studentų iš Lietuvos ir apie 100 užsienio, daugiausia Ukrainos, studentų. Studentai turi galimybę atlikti praktiką ir įsidarbinti daugiau kaip 200 Teisės mokyklos partnerių Lietuvoje ir užsienyje.

2024 metais Pasauliniame universitetų QS reitinge teisės (Law) kryptyje MRU teisė vienintelė iš Lietuvos universitetų patenka į geriausių pasaulio teisės mokyklų 250-ką – tai aukščiausias bet kurios Lietuvos aukštojo mokslo institucijos įvertinimas šioje srityje. Naujausiais žurnalo „Reitingai“ duomenimis,  Mykolo Romerio universitetas – Nr. 1 Lietuvoje magistrantūros studijų teisės mokslų kryptyje.