Dr. Vilana Pilinkaitė-Sotirovič: „Dažnai smurtinis elgesys nėra atpažįstamas, nes trūksta žodyno jį apibūdinti“ - MRU
Naujienos

17 spalio, 2024
Dr. Vilana Pilinkaitė-Sotirovič: „Dažnai smurtinis elgesys nėra atpažįstamas, nes trūksta žodyno jį apibūdinti“
EWORA

Spalio 29 dieną Mykolo Romerio universitete (MRU) vyksiančiame Europos moterų rektorių asociacijos (angl. European Women Rectors Association, EWORA) seminare „Universitetų indėlis kuriant visuomenę be smurto dėl lyties“ dalyvaus pranešėjai iš įvairių akademinių bendruomenių, siekdami atkreipti dėmesį į vieną aktualiausių socialinių problemų – smurtą lyties pagrindu.

„Smurtas lyties pagrindu yra lyčių nelygybės priežastis ir pasekmė, bei viena didžiausių problemų visuomenėje, šeimoje bei darbo ir studijų aplinkoje. Kalbėdami apie smurtą lyties pagrindu universitetuose atkreipiame dėmesį į hierarchines organizacijos struktūras, galios disbalansą ir dinamiką bei organizacinę kultūrą, vertybines nuostatas ir elgesio modelius“, – sako dr. Vilana Pilinkaitė-Sotirovič, Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos instituto mokslininkė, seminare pasidalinsianti H2020 projekto „Saugi be smurto lyties pagrindu aplinka universitetuose“ (UniSAFE) įžvalgomis.

UniSAFE projekte devynių ES šalių konsorciumas analizavo smurto lyties pagrindu paplitimą universitetuose ir tyrimų institutuose bei rinko duomenis apie smurto formas, priežastis ir pasekmes asmenims bei pačioms aukštosioms mokykloms.

Surinkti tyrimų duomenys, pasak dr. V. Pilinkaitės-Sotirovič, pasitarnavo kuriant priemones universitetų bendruomenėms, siekiant veiksmingos prevencijos ir atsako bet kokioms smurto raiškoms.

UniSAFE projekto reprezentatyvioje apklausoje, vykusioje 15 šalių ir 46 universitetuose, dalyvavo virš 42 tūkst. respondentų. Beveik du iš trijų respondentų (62%) informavo apie smurtinį elgesį patirtą nors vieną kartą studijų ar darbo universitete aplinkoje.

„Dažniausiai respondentai dalijosi, kad patyrė psichologinį smurtą (57 %) ir seksualinį priekabiavimą (31%), rečiau fizinę ir seksualinę prievartą, tačiau kiekvienas atvejis palieka traumines patirtis ir neigiamas pasekmes asmens psichinei sveikatai bei profesiniam augimui“, – pabrėžia mokslininkė.

UniSAFE tyrimas atskleidė, kad patyrus smurtą labai retai apie tai pranešama atsakingiems asmenims ar komisijoms, sprendžiančioms tokius atvejus. Tik 12% visų respondentų pateikė skundus ar kitu būdu pranešė apie patirtus smurtinius atvejus.

„Dažniausiai niekur nesikreipiama, nes manoma, kad įvykis yra nelabai svarbus ir nebus jokio atsako. Dažnai pats smurtinis elgesys nėra atpažįstamas, nes trūksta žodyno jį apibūdinti. Neretai bijomasi smurtaujančio asmens kerštavimo, apsunkinančio profesinę karjerą, todėl atvejai nutylimi“.

Ką gali padaryti universitetai?

„UniSAFE tyrimo rezultatai atskleidžia, kad universitetams nėra naudinga toleruoti smurtą lyties pagrindu, kuris akademinei bendruomenei sukuria nesaugią studijų ir darbo aplinką. Šiuo metu universitetai, siekdami išlaikyti aukštą mokslo potencialą, imasi prevencinių priemonių užkirsti kelią seksualiniam priekabiavimui bei diskriminacijai dėl lyties ir kitų tapatybės pagrindų. Tačiau to nepakanka, jeigu priemonės tikslingai neįtraukia nukentėjusių asmenų patirties ir žinių apie įvairių smurto dėl lyties apraiškų paplitimą, bei priemonių, kurios veiksmingai apsaugotų nukentėjusius asmenis bei stabdytų smurtautojų nepageidaujamą elgesį“, – sako dr. V. Pilinkaitė-Sotirovič.

UniSAFE sukūrė 7P institucinės politikos modelį, kuriame P reiškia veiksmingas priemones formuoti politiką, rinkti ir analizuoti duomenis apie smurto lyties pagrindu paplitimą, rengti tyrimų duomenimis grįstas prevencijos, apsaugos ir poveikio priemones, teikti tikslines poreikius atitinkančiais paslaugas ir stiprinti partnerystę su akademinėje bendruomenėje veikiančiomis studentų, dėstytojų ir darbuotojų organizacijomis ir / ar grupėmis.

„Šis modelis siūlo įtraukti visą universiteto  bendruomenę į smurto lyties pagrindu politikos įgyvendinimą, ir nepalikti šios atsakomybės vien tik vadovybei ar lyčių lygybės koordinatoriams. Be abejo, siekiant kurti veiksmingą politiką ir priemones keisti institucinę kultūrą, būtina universitetų vadovybės lyderystė ir palaikymas. Tai suburia akademinę bendruomenę bendram darbui siekti saugios studijų ir darbo aplinkos“, – teigia dr. V. Pilinkaitė-Sotirovič.

EWORA seminaras „Universitetų indėlis kuriant visuomenę be smurto dėl lyties“ vyks spalio 29 dieną Mykolo Romerio universitete (MRU).

Registraciją į seminarą galite rasti čia.