Atrask save MRU – Teisės mokykla - MRU
Naujienos

8 liepos, 2024
Atrask save MRU – Teisės mokykla

Kalbamės su MRU Teisės mokyklos dekane prof. dr. Lyra Jakulevičiene, kodėl verta rinktis teisės studijas MRU Teisės mokykloje.

Kokios yra šio fakulteto pagrindinės stiprybės?   

Išskirčiau tris stiprybes: patyriminės teisės studijos ir mentorystė; novatoriškos teisės studijos; teisinių partnerių įtraukimas į studijas.

Pirmiausia, MRU Teisės mokykla išsiskiria individualiu požiūriu į studijas ir į studentą – plačiai taikomos patyriminės studijos, studentams padeda mentorius – patyręs teisės praktikas, padedantis nuo pirmo kurso suprasti teisininko profesijos specifiką; didelis dėmesys skiriamas teisinio argumentavimo, dirbtinio intelekto taikymo teisės srityje kompetencijų ugdymui. Mums svarbus yra asmenybės augimas, kiekvieno studento profesinių ryšių plėtojimas, kritinio mąstymo ugdymas, o ne teisės „kalimas“.

Antra, teisės programų modelis atliepia naujausius poreikius ir tendencijas ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu. Pavyzdžiui, įgyvendinamos teisės ir technologijų, teisės ir fintech programos, studijos, skirtos globalių saugumo iššūkių sprendimui, virš 10 programų įgyvendinamos anglų kalba, kai kurios jų suteikia galimybę gauti MRU ir užsienio universiteto teisės diplomą. Teisės mokykloje įgyvendinamos ne tik klasikinės teisės magistrantūros programos (Baudžiamoji teisė ir kriminologija, Civilinė ir verslo teisė; Tarptautinė teisė ir kt.), taip pat net 5 teisės magistro LL.M programos, skirtos praktikams. Veikia Teisinių technologijų centras. Teisės mokykla - vienintelė Lietuvoje ir Baltijos regione, įtraukta į geriausių teisės mokyklų pasaulyje 250-tuką. MRU teisės absolventų įsidarbinamumo rodikliai – geriausi tarp teisininkus rengiančių universitetų Lietuvoje.

Trečia, Teisės mokyklos socialiniai partneriai – teisės praktikai. Kiekviena teisės studijų programa įgyvendinama kartu su atitinkamos srities teisiniais partneriais. Pavyzdžiui, teisės klasikinė programa vykdoma kartu su keturiomis teisinėmis gildijomis; teisė ir fintech – su 12 įmonių ir organizacijų, teisė ir tarptautiniai santykiai – kartu su Užsienio reikalų ministerija ir t.t. Teisės mokykloje dėsto teisės praktikai iš Lietuvos ir Europos teismų, advokatūros, prokuratūros, valstybės įstaigų ir tarptautinių įmonių.

Pasidalinkite, kokios yra patraukliausios studijų programos?

Teisės mokyklos išskirtinumas – Teisė plius modelis, leidžiantis įgyti ne tik teisės, bet ir papildomos, specifinės srities kompetencijų. Pavyzdžiui, bakalauro programos Teisė ir Fintech, Teisė ir tarptautiniai santykiai arba Teisė ir globalus saugumas (anglų k.), magistratūros LegalTech programa. Manome, kad papildomos kompetencijos specifinėje srityje, kuri yra svarbi Lietuvai ar visam regionui, užtikrina didesnį teisės absolventų konkurencingumą ir išskirtinumą, pirmumą naujose srityse. Atsižvelgiant į sparčią technologijų plėtrą, Europos Sąjunga skatina inovacijas ir naujo reguliavimo kūrimą, siekiant užtikrinti saugų ir skaidrų technologijų naudojimą, tam būtina parengti naujų sričių teisės specialistus.

Teisės mokykloje įgyvendinamos ir jungtinės programos, pavyzdžiui, Europos ir tarptautinė verslo teisė kartu su Savojos Mont Blanc universitetu. Taip pat rekomenduojame praktines, įdomias, šių dienų visuomenės poreikius atliepiančias klasikines teisės magistrantūros studijas. Šios magistrantūros studijų programos ugdo kūrybiškus, įžvalgius, visapusiškai išsilavinusius savo srities specialistus.

Kol kas Lietuvoje vienintelis MRU įgyvendina teisės magistro LL.M programas, skirtas praktikams. 

Kur dirba Teisės mokyklos vykdomas studijas baigę alumnai?

Dekanė: Teisės mokyklos alumnai yra tiek klasikinės teisininko profesijos atstovai (teisėjai, advokatai, prokurorai), tiek žymūs verslo teisininkai, verslininkai, politikai, valstybės tarnautojai.

Teisės mokyklos alumnai teisėjai dirba aukščiausiuose Europos ir Lietuvos teismuose (EŽTT (Gediminas Sagatys), LAT, LVAT, Konstitucinis teismas), Generalinėje prokuratūroje (kanclerė Jūratė Pavilionienė), neseniai metų prokuroru taip pat išrinktas Teisės mokyklos alumnas. Pirmą kartą Eurojusto viceprezidente tapusi Lietuvos atstovė yra MRU alumnė (Margarita Šniutytė-Daugėlienė). Yra ir įspūdingas mokslines karjeras padariusių mokslininkų (Vilija Vėlyvytė). Nemažai alumnų pasirinko advokato profesiją, yra advokatų kontorų steigėjai ir partneriai (NOOR, Ellex, Triniti Jurex, Sorainen, Walless ir kiti). Labai daug Teisės mokyklos alumnų dirba versle (Tadas Valančius „Publicum, Vytautas Sabalys „Tesonet“, Elena Vėgėlytė, „Vinted“, kiti), ypač energetikos sektoriuje (Rytis Valūnas, Kęstutis Starkus, Robertas Vyšniauskas, kiti). Yra alumnų fintech ir investavimo autoritetų (Jekaterina Govina). Teisės alumnai siekia ir politinės karjeros, eina merų (Valdas Benkunskas, Robert Duchnevič), ministrų, viceministrų pareigas. Nemažai MRU alumnų yra tarp Teisingumo ministerijos ir kitų valstybės institucijų darbuotojų, aukščiausieji teisėsaugos pareigūnų. Užsienio reikalų ministerijoje – ministerijos kanclerė Inga Černiuk, diplomatai Mantvydas Bekešius, Birutė Kunigelytė-Žiūkienė, ir kiti.

Kodėl verta rinktis teisės studijas būtent MRU Teisės mokykloje?

Teisės studijos yra ne tik teisinių, bet ir daugelio kitų profesijų pagrindas, jos naudingos versle, viešajame sektoriuje, tarptautinėse organizacijose, todėl darbinės veiklos sritis yra itin plati ir paklausi.

Teisės mokykloje studentas ne tik įgyja teisės žinias, kompetencijas, bet ir profesinius ryšius, galimybę studijuoti praktinėje aplinkoje, tobulinti minkštuosius gebėjimus ir augti visapusiškai.

Dinamiška, tarptautiška, skatinanti aplinka. Nuolat diegiamos teisės srities naujovės, integruotas dirbtinis intelektas, daugiau kaip 12 metų patirtis įgyvendinant tarptautines teisės programas, visa sistema nukreipta į asmenybės augimą.