MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė išrinkta Europos reformų universitetų aljanso Rektorių tarybos pirmininke - MRU
Naujienos

16 rugsėjo, 2024
MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė išrinkta Europos reformų universitetų aljanso Rektorių tarybos pirmininke

Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė išrinkta Europos reformų universitetų aljanso (angl. European Reform University Alliance, ERUA) Rektorių tarybos pirmininke.

Aštuonis Europos universitetus jungiančio aljanso misija – padidinti poveikį visuomenei, suvienijus universitetus į stiprų akademinį centrą, kuris kritiškai ir novatoriškai prisideda prie laisvos, teisingesnės ir demokratiškesnės Europos kūrimo. Aljanso narius vienija supratimas, kad norint kurti taikią, teisingą ir tvarią ateitį, būtina pertvarkyti aukštąjį mokslą ir mokslinius tyrimus.

Prof. dr. I. Žalėnienė į ERUA Rektorių tarybos pirmininkės pareigas išrinkta rugsėjo 13 d. vykusiame ERUA Rektorių tarybos posėdyje, kuris vyko 735-metį mininčiame Mačeratos universitete Italijoje iškilmingai atidarant naujus akademinius metus.

ERUA vicepirmininku išrinktas Mačeratos universiteto rektorius prof. Johnas McCourtas, kalbėdamas iškilmingo jubiliejinių akademinių metų atidaryme, priminė Italijos prezidento Sergio Mattarellos žodžius, kad universitetai formavo Europos mąstymo būdą ir apibrėžė tą vertybių sistemą ir kultūrą, kuria grindžiama Europos sąmonė. Pasak jo, Europa – tai ne tik geografinė erdvė ir pageidautinas valstybių bendradarbiavimas, tai bendra kultūra, bendros vertybės, darna, laisvės, teisės ir pagarbos kiekvienam žmogui principai. Būtent tai leido atsirasti nepaprastam reiškiniui – integracijai ir taikos pažadui. Šioje epochoje, kai karai vėl suteršė Europą, ir ne tik Europą, krauju, prisiminti šias vertybes ypač svarbu.

Prof. dr. I. Žalėnienė akcentavo, kad ERUA – daugiau nei tik aljansas, tai – bendruomenė, kuri klesti dėl savitarpio paramos, bendrų tikslų ir giliai įsišaknijusio tikėjimo bendradarbiavimo galia.

„Aljanso nariai, novatoriškas idėjas paversdami apčiuopiama realybe, tarnauja visai visuomenei ir kuria tikrą Europos universitetą, kuris būtų vienybės ramstis, žinių ir pažangos variklis, ugdantis jaunąją kartą, gebančią kūrybiškai įveikti dabarties ir ateities iššūkius, kurti aplinką, kur inovacijos ir socialinė atsakomybė žengia koja kojon“, – teigė MRU rektorė.

Pasak prof. dr. I. Žalėnienės, naujos ERUA Rektorių tarybos pirmininkės pareigos – tai ir pasitikėjimo kreditas visai MRU bendruomenei, visam Universitetui, kurio pastangos ir įdirbis puoselėjant įtraukią, novatorišką ir socialiai orientuotą mokymosi aplinką, yra pastebimas ir vertinamas.

Kaip asocijuotasis partneris MRU prisijungė prie ERUA dar 2022 m. spalį, o 2023 metų liepą oficialiai tapo visateisiu aljanso nariu.

Be MRU į šį tarptautinį, Europos Komisijos remiamą aljansą įeina dar septyni universitetai: Paryžiaus 8 universitetas (Prancūzija, aljanso koordinatorius), SWPS Socialinių ir humanitarinių mokslų universitetas (Lenkija), Mačeratos universitetas (Italija), Egėjo jūros universitetas (Graikija), Las Palmas de Gran Kanarijos universitetas (Ispanija), Viadrinos Europos universitetas (Vokietija) ir Naujasis Bulgarijos universitetas (Bulgarija). Konstancos universitetas (Vokietija) ir Roskildės universitetas (Danija) yra asocijuoti ERUA partneriai.