Davidas Schultzas: K. Harris pastangos paveikti neapsisprendusius rinkėjus ir Taylor Swift faktorius - MRU
Naujienos

12 rugsėjo, 2024
Davidas Schultzas: K. Harris pastangos paveikti neapsisprendusius rinkėjus ir Taylor Swift faktorius

Davidas Schultzas, JAV Hamline universiteto politikos mokslų profesorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys.

Donaldo Trumpo ir Kamalos Harris debatai buvo labai laukiami, nes abiem kandidatams į JAV prezidentus buvo labai svarbūs. Nepaisant to, kad daugelis pripažįsta K. Harris laimėjus debatus, neaišku, ar jie paveikė rinkėjų nuomonę, ypač neapsisprendusių rinkėjų nuomonę lemiamose svyruojančiose valstijose, kurios lems 2024 m. prezidento rinkimų baigtį.

K. Harris atėjo į debatus, esant artimoms pozicijoms tarp kandidatų nacionaliniu mastu ir maždaug šešiose lemiamose svyruojančiose valstijose, kurios nulems šių lenktynių baigtį. Jau lipdama į sceną Demokratų nacionalinio suvažiavimo metu K. Harris turėjo stiprų postūmį, nes sugebėjo panaikinti Joe Bideno turėtą deficitą prieš D. Trumpą. Ji susilygino su D. Trumpu netgi pagal nuomonių apklausas, taip pat pagal rinkėjų entuziazmo faktorių.

Tačiau po Demokratų partijos suvažiavimo ji nesulaukė viešosios nuomonės šuolio, kurio daugelis tikėjosi, impulsas išblėso. Tuo pat metu D. Trumpui pastarosiomis savaitėmis politiniu požiūriu sekėsi sunkiai. Jis taip pat nesulaukė pakilimo po Respublikonų suvažiavimo ir sunkiai dorojosi su abortų bei reprodukcinių teisių klausimais.

K. Harris debatų strategija buvo pristatyti save, atsiriboti nuo J. Bideno ir išprovokuoti D. Trumpą, kad šis išsimuštų iš savo pozicijos. D. Trumpui reikėjo sutelkti dėmesį į imigracijos ir ekonomikos klausimus, kuriais visuomenė jam išreiškė didesnę paramą. Jam taip pat reikėjo laikytis atokiau nuo sąmokslo teorijų, pykčio ir bet kokio pobūdžio išpuolių.

K. Harris iš esmės laikėsi savo žaidimo plano. Ji buvo santūri ir atmetė D. Trumpo žodžius, provokavo jį pykti ir nesilaikyti savo pozicijos. Dauguma didžiųjų Jungtinių Valstijų žiniasklaidos priemonių, įskaitant „New York Times“, „Washington Post“ ir „The Wall Street Journal“, paskelbė, kad K. Harris laimėjo debatus tiek stiliumi, tiek turiniu.

Milžinišką susirūpinimą kelia tai, kad D. Trumpo nesureagavo į klausimą, ar jis nori, kad Ukraina laimėtų karą prieš Rusiją – jis taip ir neatsakė į šį klausimą. Jis tik nurodė norįs, jog karas baigtųsi, tačiau nepateikė plano ar strategijos, ką daryti. Jis taip pat gyrė Viktorą Orbaną, kaip lyderį. Tiek jo požiūris į Ukrainą, tiek į V. Orbaną turėtų kelti susirūpinimą tiems, kurie domisi NATO ir JAV parama Europos saugumui.

Nepaisant to, kad K. Harris, atrodo, laimėjo debatus, vis dar neaišku, kiek tai pakeis situaciją. Apklausus keletą svyruojančių rinkėjų, jie teigė, kad K. Harris akivaizdžiai laimėjo, tačiau jie nenurodė, kaip tai paveiks jų balsavimą, jei apskritai paveiks.

Apklausų duomenimis, prieš debatus neapsisprendę buvo vos 2-3 proc. Amerikos visuomenės. Dažnai neapsisprendę rinkėjai nusprendžia išvis nebalsuoti, o jei ir balsuoja – apie 60 proc. jų paprastai pasisako prieš tuo metu pareigas einantį prezidentą. K. Harris vis dar matoma kaip dabartinio prezidento kandidatė, todėl tai, kad ji bent preliminariai neperviliojo į savo pusę svyruojančių rinkėjų, turėtų kelti tam tikrą susirūpinimą.

Dabar svarbiausia, kaip debatai paveiks D. Trumpo ir K. Harris politinį elektoratą. D. Trumpo elektoratas jau yra motyvuotas ateiti į rinkimus ir balsuoti. K. Harris vis dar turi sutvirtinti savo elektoratą ir užtikrinti, kad jis būtų motyvuotas.

Bene svarbiausia, kad debatų pabaigoje muzikos žvaigždė Taylor Swift pasiskelbė palaikanti K. Harris. T. Swift sakė, kad balsuos už ją. Tai gali būti netgi dar svarbesnė naujiena. Jei K. Harris sugebėtų Taylor Swift paramos pareiškimą paversti savo gerbėjų motyvacija balsuoti už ją, tai iš tiesų galėtų turėti didelės reikšmės 2024 metų rinkimams.

Klausimas, ar šie debatai turės įtakos rinkimų rezultatams – lieka atviras. Per kelias ateinančias dienas pamatysime, ką pasakys apklausos.