Apie NATO šalių valią padėti Ukrainai rašę studentai įvertinti Lamerso Taikos premijomis - MRU
Naujienos

3 rugsėjo, 2024
Apie NATO šalių valią padėti Ukrainai rašę studentai įvertinti Lamerso Taikos premijomis

Mokslo metų atidarymo šventėje rugsėjo 2-ąją Mykolo Romerio universitete (MRU) paskelbti ir apdovanoti MRU studentai, tapę 2024 metų dr. Karlo A. Lamerso Taikos konkurso nugalėtojais.

Karlas A. Lamersas 2018 m. įsteigė savo vardo Taikos Fondą, kuris finansuoja studentų rašto darbų saugumo politikos temomis konkursus įvairiose ES šalyse. Lietuvoje šis konkursas šešti metai iš eilės vyksta MRU.

Sveikinimo žodį tarė ir premijų diplomus kartu su MRU rektore prof. dr. Inga Žalėniene nugalėtojams įteikė iškilmėse dalyvavęs ir pats prof. h. c. dr. Karlas A. Lamersas.

Šiemet konkurso tema buvo: „Ar NATO valstybės tebeturi pakankamai valios ir strategiją padėti Ukrainai sustabdyti Rusiją ir kokios yra Ukrainos narystės NATO perspektyvos?“ (angl. “Do NATO states continue to have enough willpower and strategies to help Ukraine to stop Russia and what are the prospects of Ukraine's NATO membership?“).

Pirmą premiją – 1000 eurų - laimėjo Volodymir Tsybko, Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto Komunikacijos instituto magistrantūros programos „Viešųjų ryšių vadyba“ absolventas.

Antrąją vietą užėmė ir 600 eurų laimėjo to paties fakulteto ir instituto bakalauro programos „Komunikacija ir skaitmeninė rinkodara“ studentas Nedas Latvėnas.

Trečioji premija – 400 eurų – atiteko Hayrünnisai Çelik, kuri yra Teisės mokyklos bakalauro studijų programos „Teisė ir globalus saugumas“ studentė. Teisės Mokyklos magistrantūros programos „Europos ir tarptautinė verslo teisė“ studentė Maryna Vandzhurak laimėjo ketvirtą vietą ir garbės paminėjimą.

Karlas A. Lamersas yra įtakingas Vokietijos politikas, buvęs daugiametis Bundestago ir jo gynybos komiteto narys, buvęs NATO parlamentinės asamblėjos prezidentas. Jis palaiko pastovius ryšius su svarbiausiais Lietuvos politikais, užsiimančiais saugumo ir gynybos politikos klausimais.

Savo kalboje jis pažymėjo aukštą MRU studijų ir mokslinių tyrimų kokybę, nuosekliai augančius tarptautiškumo rodiklius bei nesavanaudiškas pastangas priimti studentus iš Ukrainos, jiems padėti.

Profesorius taip pat pasidalijo savo mintimis apie saugumo padėtį regione ir pasaulyje, kuriai didžiausią įtaką daro Rusijos agresija prieš Ukrainą. Kalbėdamas Ukrainos klausimu K. Lamersas teigė: „Europa nebus laisva be laisvos Ukrainos. Mūsų jėga yra Europos Sąjungos ir NATO vienybė, ir tai yra vienintelė kalba, kurią supranta Putinas. Slava Ukraini!“.

Paruošė Doc. Dr. Virgis Valentinavičius, Lamerso Taikos premijos konkurso koordinatorius, Komunikacijos institutas, MRU.