Su garbingais svečiais ir pakilia nuotaika – MRU pradėjo naujuosius mokslo metus - MRU
Naujienos

2 rugsėjo, 2024
Su garbingais svečiais ir pakilia nuotaika – MRU pradėjo naujuosius mokslo metus
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Universitetas
Teisės mokykla

„Turime padaryti kažką kitaip – geriau negu buvo iki mūsų. Štai su tokiu tikėjimu tegul ateina jaunimas ir ima vairus į savo rankas“, kalbėjo prof. Vytautas Landsbergis, sveikindamas Mykolo Romerio universiteto (MRU) studentus su Mokslo metų pradžia.

Mokslo metų pradžią MRU pažymėjo bendruomenę subūrusiame iškilmingame ir šventiniame renginyje, kuris neapsiribojo tik sveikinimo kalbomis – surengta nuotaikinga studentų bei Senato narių eisena, buvo įteikti diplomai doktorantams ir pagerbti nusipelnę mokslininkai.

Šventėje dalyvavo universiteto bendruomenė, studentai, dėstytojai ir garbingi svečiai – pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės vadovas prof. Vytautas Landsbergis, Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Seimo pirmininkės pavaduotojas Julius Sabatauskas ir kiti.

Šventės metu MRU kieme vyko pirmakursių sutikimas ir veiklų mugė, kur studentai galėjo susipažinti su Universiteto organizacijomis, klubais ir kitomis galimybėmis.

„Būti studentu niekada nebuvo, nėra ir neturėtų būti lengva. Negaliu pažadėti, kad į ateitį žengsite tik minkštu raudonu kilimu. Gyvenime dažnai būna kitaip nei mokykloje – pirma duodamas testas, o tik po to išmokstama pamoka. Tam ir skirtas aukštasis universitetinis išsilavinimas, kad susidūrę su iššūkiais išsiugdytume savarankiškumą ir atsparumą, o svarbiausia – nesustotume, neprarastume kryptingumo, kai užduotys tampa vis sudėtingesnės“, – į studentus kreipėsi MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Rektorė pasidžiaugė naujais studentais, prisijungusiais prie MRU – ir taip didele multikultūrine dvasia pasižymintis Universitetas šiemet gali pasigirti ypač plačia geografine pirmakursių įvairove. MRU, kaip niekad, patraukė nemažą ir Vakarų Europos studentų dėmesį.

„Mūsų akademinis miestelis pasipildė daugiau kaip 1700 naujų studentų iš Lietuvos ir iš 20 užsienio valstybių!  Dar virš 200 studentų iš 113-kos šalių atvyko pagal įvairias mainų programas 2024-2025 metų rudens semestrui. Džiaugiuosi, kad pasirinkote studijas Mykolo Romerio universitete – jauniausiame Lietuvos valstybiniame universitete, ir linkiu jums kuo geriausios sėkmės!“, – kalbėjo prof. dr. I. Žalėnienė (visą kalbą galite rasti čia).

Šventėje sveikinimo žodį tarė ir profesorius V. Landsbergis, MRU Garbės daktaras: „Labai svarbu, kad tie, kurie pasiryžo gerinti valstybės pamatą – jos teisę, būtų įsitikinę ir savo misija: galvokime, ar būsime Lietuvos sėkme, ar Lietuva bus pati savęs sėkme. Turime padaryti kažką kitaip – geriau negu buvo iki mūsų. Štai su tokiu tikėjimu tegul ateina jaunimas ir ima vairus į savo rankas.“

Studentus pasveikino Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė: „Žmones laimingi jaučiasi tik tada, kai jaučiasi saugūs ir užtikrinti dėl savo ateities. Viskas yra trapu, todėl turime vertinti tai, ką turime. Ir kad nepamirštume to saugoti. Kreipiuosi į studentus: studentų judėjimai visada istorijoje buvo galingi ir įtakingi apginant tai, kas yra svarbiausia. Mėgaukitės šiais nuostabiais metais, kuriuos turėsite šiame puikiame universitete, pačiame geriausiame mieste, ir saugokime tai, ką turime“.

Mykolo Romerio Studentų atstovybės (MRUSA) prezidentė Ieva Gustė Kavaliauskaitė tardama savo sveikinimo žodį skatino studentus jungtis prie MRU veiklų.

„Skatinu nepamiršti, jog universitetas ir studijos yra ne tik paskaitos ir egzaminai. Tai laikas, kurį išnaudojate geriau pažįstant save įvairiose veiklose, atrandant naujus pomėgius, susirandant naujų draugų. Įsitraukite į universiteto bendruomenę – būkite aktyvūs, išreikškite savo nuomonę ir nebijokite būti savimi. Geriau kaip tik būkime vieni kitiems atrama, kai to mums reikia labiausiai.“

Senato pirmininkas prof. dr. Romas Prakapas ir prof. dr. I. Žalėnienė įteikė Senato nutarimu suteiktą garbės profesoriaus vardą dr. Ritai Bandzevičienei ir pedagoginius profesorių vardus dr. Pauliui Pakutinskui ir dr. Rasai Pilkauskaitei-Valickienei. 15-ikai absolventų, kurie 2023-2024 mokslo metais įgijo daktaro laipsnį, buvo įteikti mokslo daktarų diplomai.

Renginio metu buvo įteiktos piniginės Taikos premijos trims studentams už geriausius rašinius NATO tema, kurias įsteigė MRU garbės svečias prof. h.c. dr. Karlas A. Lamersas. Taip pat du geriausiai besimokantys studentai buvo apdovanoti MRU alumno Tomo Okmano įsteigtomis premijomis.

Renginio svečiams gerą nuotaiką kūrė grupės „Žalvarinis“ koncertas. Po oficialios naujų mokslo metų atidarymo šventės dalies svečiai ir studentai buvo pakviesti vaišintis tradiciniu MRU tortu.

Be pagrindinės šventės Vilniuje, mokslo metų pradžia buvo pažymėta ir Kaune, kur veikia MRU Viešojo saugumo akademija. Ten sveikinimo kalbą sakė fakulteto dekanė prof. dr. Snieguolė Matulienė, akcentuodama Akademijos svarbą ruošiant saugumo specialistus ir linkėdama sėkmės visiems studentams: „Žvelkite į visus savo gebėjimus ir žinias kaip į pagalbos kitiems žmonėms priemonę. Nes būtent per pagalbą kitam mes atrandame tikrąją savo stiprybę, pašaukimą ir prasmę“.

Šie mokslo metai MRU yra ypatingi: Universitetas minės 35 metų jubiliejų ir pasipildys nauju akademinės šeimos nariu – Marijampolės kolegija nuo spalio 1 dienos oficialiai prisijungs prie MRU ir taps MRU Sūduvos akademija.

 

Taikos premijas gavo: 1-oji premija: Volodimir Tsibka – Viešųjų ryšių vadybos magistrantūros programa; 2-oji premija: Nedas Latvėnas – Komunikacijos ir skaitmeninės rinkodaros bakalauro programa; 3-ioji premija: Hayrünnisa Çelik – Teisė ir globalaus saugumo bakalauro programa (anglų kalba).

Tomo Okmano įsteigtas premijas gavo: Viktorijai Jodko – teisės ir kriminalistikos bakalauro programa, Darija Zaikina – psichologijos bakalauro programa.