Strasbūre atidarytas Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybos Ministrų komitetui renginys, skirtas teisės praktikų mokymo programos HELP 20 metų sukakčiai - MRU
Naujienos

9 liepos, 2024
Strasbūre atidarytas Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybos Ministrų komitetui renginys, skirtas teisės praktikų mokymo programos HELP 20 metų sukakčiai
Teisės mokykla

Š. m. liepos 4 – 5 d. Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė Europos Taryboje Strasbūre atidarė Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybos Ministrų komitetui konferenciją, skirtą Europos tarybos programos HELP (Žmogaus teisių švietimas teisės praktikams (angl. Human Rights Education for Legal Professionals)) tinklo dvidešimties metų sukakčiai paminėti. Programa HELP teikia Europos teisininkų bendruomenei (teisėjams, prokurorams, advokatams ir kitiems teisės praktikams) galimybes mokytis ir bendradarbiauti naujausiais ir aktualiausiais žmogaus teisių klausimais.

Dekanė pabrėžė HELP programos svarbą ne tik teisės specialistams, bet ir būsimiems teisininkams, tarp jų ir studentams bei ragino plėsti programos galimybes akademinėje bendruomenėje, bendradarbiaujant su universitetais. Universitetams vis dažniau kuriant mikrokredencialų programas ir integruojant mokymąsi nuotoliu į formalaus švietimo programas, prof. dr. L. Jakulevičienė pakvietė HELP programa plėsti bendradarbiavimą su Mykolo Romerio universitetu ir kitais Lietuvos universitetais, integruojant HELP kursus į esamas tarptautinės teisės, žmogaus teisių ir kitas aktualias studijų programas.

Prof. dr. L. Jakulevičienė pabrėžė, kad šiuo iššūkių laikotarpiu, kai Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą vyksta jau trečius metus, turime būti vieningi ir kartu ginti savo europietiškas vertybes. Dekanė atkreipė dėmesį į diskusiją konferencijoje dėl HELP programos pastangų remti Ukrainą, stiprinti jos demokratines institucijas pagal Europos Tarybos veiksmų planą „Atsparumas, atsigavimas ir rekonstrukcija“ (angl. “Resilience, Recovery and Reconstruction”).  

Dekanė taip pat pristatė Lietuvos pirmininkavimo Europos taryboje prioritetus: parama Ukrainai, įskaitant atsakomybę už tarptautinius Rusijos nusikaltimus; neteisėtai į Rusiją deportuotų ukrainiečių vaikų grąžinimą; socialinių teisių, lyčių lygybės stiprinimas; saviraiškos laisvė bei žurnalistų saugumas; kova su dezinformacija, neapykantos kalba ir istorijos iškraipymu; skaitmeninė žmogaus teisių dimensija.

Prof. dr. Lyra Jakulevičienė pakvietė stebėti precedento neturintį Europos tarybos neturintį Europos tarybos Pagrindų konvencijos dėl Žmogaus teisių ir dirbtinio intelekto, demokratijos ir teisės viršenybės pateikimą pasirašymui šį rugsėjį Vilniuje per neformalią teisingumo ministrų konferenciją.

Visą kalbą galite rasti čia.

Renginio programą galite rasti čia

Išbandykite nemokamus internetinius kursus įvairiais šiuolaikiniais žmogaus teisių aspektais HELP programos mokymosi platformoje.