Prof. L. Mažylio paroda: tautų, ginančių savo laisvę, praeitis bei žvilgsnis į ateitį - MRU
Naujienos

27 gegužės, 2024
Prof. L. Mažylio paroda: tautų, ginančių savo laisvę, praeitis bei žvilgsnis į ateitį
Parodos

Gegužės 27 d. Mykolo Romerio universiteto (MRU) bendruomenei buvo pristatyta originali Europos Parlamento nario, mokslininko, politiko ir visuomenės veikėjo profesoriaus Liudo Mažylio paroda „Nuo Helsinkio iki Kijevo: atgal į ateitį“.

„Ši paroda yra projekcija į ateitį, tokią ateitį, kurioje visos tautos nuo Helsinkio iki Kijevo, atkakliose kovose gynusios ir ginančios savo laisvę, savo tautą ir valstybę, taptų laisvos, saugios ir klestinčios Europos Sąjungos ir NATO  narėmis,“ — parodos atidarymo ceremonijoje sakė MRU rektorės patarėja tarptautiniams ryšiams ir komunikacijai, žurnalistė, diplomatė Violeta Gaižauskaitė, pabrėždama šios parodos išskirtinumą.

Parodos autorius prof. L. Mažylis trumpai pristatė, kokį sunkų ir ilgą kelią turėjo nueiti Suomija, Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija, kovodamos už savo nepriklausomybę bei ją įtvirtindamos. Profesorius taip pat pasakojo apie šiuo metu už savo nepriklausomybę kovojančios Ukrainos nepaprastą istorinę praeitį.

MRU atidaryta paroda pristato naujų modernių valstybių atsiradimą Europoje nuo Baltijos iki Juodosios jūros 1917–1918 m. Ekspozicija yra parengta bendradarbiaujant su septynių valstybių – Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir Ukrainos – istorinės atminties institucijomis.

Paroda „Nuo Helsinkio iki Kijevo: atgal į ateitį“ siekiama papasakoti apie naujos, modernios ir demokratinės Europos gimimą kaip tiesioginę Pirmojo pasaulinio karo pabaigos pasekmę bei kartu kelti diskusiją apie regiono saugumo iššūkius.

Ekspozicijoje pateikiama kruopščiai Kauno regioninio valstybės archyvo sukaupta archyvinė medžiaga – politinių ir visuomenės veikėjų nuotraukos bei svarbiausi šių tautų valstybingumą patvirtinantys dokumentai, tokie kaip nepriklausomybės deklaracijos (įskaitant Vasario 16-osios Aktą), autentiški protokolai ir kt. Juose atsispindi dvišaliai ir daugiašaliai regiono šalių santykiai Pirmojo pasaulinio karo ir pokario metu, taip pat dokumentai, žemėlapiai verčia vėl permąstyti, su kokiais iššūkiais ir grėsmėmis buvo susidurta anuomet, kokia jėga destabilizuoja regioną dabar.

Profesorius Liudas Mažylis Lietuvoje yra žinomas savo publikacijomis ir viešais pasisakymais svarbiais Europos istorijos, dabarties ir ateities klausimais. Be to, europarlamentaro nuopelnai tuo neapsiriboja: būtent jis Vokietijos archyvuose atrado neįkainojamos vertės dokumentą - Vasario 16 aktą, kuris kiekvienam Lietuvos gyventojui yra ypatingos simbolinės reikšmės.