Prof. dr. Saulius Nefas: „Dėka pilietiško veikimo žmogus sako – aš galiu, o į bendruomenę susijungus sako – mes galime” - MRU
Naujienos

22 gegužės, 2024
Prof. dr. Saulius Nefas: „Dėka pilietiško veikimo žmogus sako – aš galiu, o į bendruomenę susijungus sako – mes galime”
Bendruomenė

Už nuoseklų ir ilgametį darbą tiriant bendruomeniškumą bei puoselėjant Lietuvos bendruomenes, Mykolo Romerio universiteto (MRU) prof. dr. Sauliui Nefui įteiktas Senato garbės ženklas. Profesorius maloniai sutiko pasikalbėti apie bendruomenių tyrimus ir savo kelią šioje srityje. 

Jūsų nuveiktų darbų ir įgyvendintų projektų bei iniciatyvų nesuskaičiuosi ir neišvardinsi. Esate pavyzdys MRU bendruomenei ir visuomenei, tad norime pasmalsauti, kurios įgyvendintos idėjos, Jums asmeniškai, atrodo pačios reikšmingiausios?

Mokslinėje veikloje pagrindiniu pasiekimu laikau bendruomeniškumo indekso savivaldybėje (seniūnijoje) nustatymo metodikos sukūrimą. Šią metodiką užpatentavau įrodydamas, kad ir socialiniuose moksluose galima tiksliuosiuose moksluose ir versle paplitęs unikalios minties skleidimo būdas. Kiekvienais metais šiuo instrumentu pasinaudoja kelios savivaldybės ar seniūnijos ir dėka to MRU vardas tampa vis labiau žinomas.

Jūs turite pedagoginį išsilavinimą ir esate sukaupęs didelę pedagoginio darbo patirtį. Jūsų mokslo darbai labai prisidėjo prie šios srities vystymosi ir augimo. Kas Jus paskatino atlikti empirinius tyrimus apie bendruomeniškumą?

Tyrinėti bendruomeniškumo tematiką mane paskatino darbas mero pareigose. Važinėjant po užsienio šalis – Kanadą, JAV, Skandinaviją – tų savivaldybių merai džiaugdavosi bendruomenės žmonėmis, jų iniciatyvomis, o Lietuvoje nieko panašaus, atkūrus Nepriklausomybę, nebuvo. Norėjau geriau suprasti tuos procesus, kurie vyksta žmonėms siekiant vieno tikslo, kokį vaidmenį čia turi vaidinti valdžios žmonės. Bandžiau kai ką praktiškai daryti Anykščių rajone ir tai pavyko. Vėliau, Lietuvai ruošiantis stoti į Europos Sąjungą ir tapus jos nare, prasidėjo reiškinys, kurį pavadinčiau bendruomenių sąjūdžiu – masiškai kūrėsi bendruomeninės organizacijos. Šiandien tai jau nieko nestebina, nors tam tikras atokvėpis jaučiamas...

Lietuvos regionuose organizuotos bendruomenės yra vienas pagrindinių atviros visuomenės veiksnių. Tvirta bendruomenė – tvirta visuomenė leidžia lengviau spręsti problemas ir judėti siekiamo tikslo link. Kas Jums yra sėkminga bendruomenė ir kokių gairių rekomenduojate laikytis, norintiems ją sukurti?

Taisyklių rinkinio bendruomenių kūrimui nėra, tačiau šio reiškinio svarba yra neįkainuojama – tai yra demokratinės valstybės pagrindas. Dėka pilietiško veikimo žmogus sako – aš tai galiu, o į vietos bendruomenę susijungę žmonės sako – mes tai galime.

Ačiū už pokalbį!

MRU Senato garbės ženklai buvo įsteigti 2023 m. sausio 26 d., siekiant puoselėti profesoriaus Mykolo Romerio atminimą, pagerbti asmenis, kurių akademinė, pilietinė ar kita veikla yra verta išskirtinio universiteto akademinės bendruomenės ir visos visuomenės dėmesio.