Aktualūs sveikatos psichologijos klausimai svarstyti MRU Psichologijos instituto mokslinėje konferencijoje - MRU
Naujienos

21 gegužės, 2024
Aktualūs sveikatos psichologijos klausimai svarstyti MRU Psichologijos instituto mokslinėje konferencijoje
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Universitetas

2024 m. gegužės 17 d. MRU LAB vyko mokslinė konferencija „Sveikatos psichologija - kelias į asmens ir visuomenės gerovę“, organizuota Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto (ŽVSF) Psichologijos instituto ir sulaukusi didelio tiek specialistų, tiek studentų susidomėjimo.

Mokslinės konferencijos diskusijos fokusavosi kūno ir psichikos vienovės tematika, aptariant medicininius psichologinės gerovės aspektus (mitochondrijų stiprinimo reikšmė užtikrinant psichosomatikos ir somatopsichologijos balansą ir prenatalinių NIPT tyrimų efektyvumas).

Kaip teigia prof. dr. Danielius Serapinas, naujausi tyrimai rodo, kad mitochondrijų funkcija yra svarbi ne tik streso valdymui, bet ir psichologiniam atsparumui, todėl mitochondrijų stiprinimas turi pleotropinį poveikį ir daro įtaką tiek psichinei, tiek fizinei sveikatai.

Taip pat konferencijoje buvo aptariama emocijų reguliavimo svarba gerinant emocinę bei fizinę sveikatą, svarstomi rizikos ir apsauginiai veiksniai, formuojantis priklausomybei, esant nepalankioms vaikystės patirtims bei jų įtaka psichologinei sveikata suaugus. Taip pat kalbėta apie onkologinės ligos atsinaujinimo baimės fenomeną, tapsmo mama išgyvenimus po genetiškai determinuotos nevaisingumo patirties, vaiko nuomonės išklausymo svarbą tėvų ginčuose. Konferencijos dalyviai sutarė, kad studentų psichinė sveikata yra susijusi su psichologiniu klestėjimu bei mokymosi motyvacija, todėl ugdymo įstaigos turėtų skatinti ne tik akademinių žinių įsisavinimą, bet ir stiprinti studentų psichinę sveikatą bei gerovę, kaip svarbią akademinės sėkmės dalį.

Nors konferencijos metu buvo skaityti moksliniai pranešimai, tačiau didžioji jų dalis buvo grįsti praktinio darbo patirtimi, o tai puikiai iliustruoja, kaip psichologijos mokslas ir praktika dera tarpusavyje.

Reiškiame didelę padėką nuolatiniams Psichologijos instituto rėmėjams: farmacijos pramonės įmonėms UAB „Aconitum“ ir UAB „Lotos Pharma“. Taip pat dėkojame Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurui „Vilnius sveikiau“, kurio darbuotojos konferencijos dalyviams pravedė profesionalią relaksaciją.