Įkvepianti istorija su Mykolo Romerio universiteto choro vadovu, vienu žymiausių Lietuvos dirigentų Juozu Mantu Jauniškiu - MRU
Naujienos

3 lapkričio, 2023
Įkvepianti istorija su Mykolo Romerio universiteto choro vadovu, vienu žymiausių Lietuvos dirigentų Juozu Mantu Jauniškiu
Bendruomenė

Kadangi bendruomenėje dirba ir studijuoja daugybė sportiškų, kūrybiškų, įdomių, įkvepiančių žmonių, tad tęsime tradiciją dalintis universiteto bendruomenės narių sėkmės istorijomis, pateiksime jų laimingo gyvenimo receptus ir bandysime įkvėpti kūrybingam gyvenimo būdui.     

Naujojo sezono „įkvepiančias istorijas“ pradedame pasakoti kartu su Mykolo Romerio universiteto naujai suburto choro vadovu, vienu žymiausių Lietuvos dirigentu Juozu Mantu Jauniškiu. Šiame interviu sužinosime kaip ir kodėl Juozas savo gyvenime pasirinko muziką, kas yra dirigavimas, kokios yra Juozo svajonės ir tikslai profesinėje veikloje. Taip pat sužinosime kokius tikslus kelia sau ir naujai suburtam MRU chorui.  

Juozai, galbūt trumpai galėtumėte papasakoti kaip ir kodėl savo gyvenime pasirinkote muziką? Galbūt atsimenate pirmuosius susitikimus su muzika vaikystėje, ar paauglystėje?

Gimiau ir augau muzikų šeimoje todėl galiu sakyti, kad pati muzika pasirinko mane. Kiek save pamenu, visada buvau muzikos apsuptyje.

Kas buvo Jūsų profesinės veiklos mentorius paauglystėje, akademinių studijų metų, kuris padarė didžiausią įtaką Jūsų karjerai?

Jų buvo ne vienas, skirtingais gyvenimo etapais jie keitėsi, kito ir jų įtaka. Pirmasis tai buvo mano tėtis, kuris su muzika mane pažindino nuo pirmųjų gyvenimo metų, vėliau pedagogai pas kuriuos mokiausi, Jonas Aleksa, Juozas Domarkas, Sylvain Cambreling ir kt. Kiekvienas prisidėjo prie mano augimo, o jų indėlį jaučiu ir naudojuosi šiandien. Jei turėčiau išskirti vieną, tai būtų vokiečių dirigentas, Europos choro akademijos steigėjas ir meno vadovas Joshard Daus. Mūsų pažintis ir bendradarbiavimas truko daugiau kaip du dešimtmečius. Tai buvo išskirtinė asmenybė, sukūrusi tarptautinę chorinio dainavimo akademiją, kurios nariai buvo dainininkai iš viso pasaulio. Man pačiam teko daug dirbti, koncertuoti geriausiose pasaulio salėse, su geriausiais kolektyvais ir solistais. Kilau nuo choro dainininko iki meno vadovo asistento ir dirigento pozicijos.

Kaip atsirado būtent dirigavimas Jūsų karjeroje? Kodėl dirigavimas?

Muzikos kelią pradėjau skambindamas pianinu Nacionalinėje Mikalojaus Čiurlionio menų mokykloje, stipriai domėjausi džiazu, nedaug trūko, kad būčiau tuo keliu ir pasukęs, bet klasikinė akademinė muzika laimėjo. Dirigavimas atsirado labai natūraliai, ieškant didesnių galimybių ir iššūkių.

Juozai, galbūt galėtumėte universiteto bendruomenei paaiškinti trumpai, kas visgi yra dirigentas? Kokios yra jo pareigos? Kokia yra jo rolė orkestre?

Žodis diriguoti yra kilęs iš prancūziško žodžio diriger - valdyti, vadovauti. Pagrindinė dirigento funkcija vadovauti muzikiniams kolektyvams, paruošti ir diriguoti muzikos kūrinius, vykdyti viešą koncertinę, sceninę, meninę veiklą. Toks būtų teorinis dirigento ir jo funkcijos apibrėžimas. Bet iš tiesų dirigento funkcija yra gerokai gilesnė. Dirigento profesija yra daugiafunkcinė, reikalaujanti ypatingai gero muzikinio išsilavinimo, plačios orientacijos ir gilaus estetinio skonio. Dirigentas tai interpretatorius, tarpininkas tarp kompozitoriaus ir atlikėjų, kartu tarp kompozitoriaus, atlikėjų ir klausytojų. Interpretacijos kokybė daugiausia priklauso nuo dirigento muzikinės erudicijos ir muzikinės vaizduotės. Dirigentas turi pajusti, suvokti ir išgyventi kūrinį savyje, kad vėliau savo interpretacija galėtų įtikinti ir užkrėsti atlikėjus ir klausytojus.

Ar su laiku stipriai keitėsi dirigento statusas? Koks jis buvo anksčiau ir koks yra dabar?

Keičiantis laikams žinoma keitėsi ir dirigento įtaka bei vaidmuo. Anksčiau dirigentas dažnai buvo vienvaldis kolektyvo šeimininkas, kuris viską sprendžia ir neretai vadovauja iki gyvenimo pabaigos. Dabar gi daugelį dalykų orkestrai sprendžia patys. Jie kviečiasi dirigentus ir pasirenka kurį nori matyti kolektyvo vadovu. Dirigentas, kaip ir kiekvienas šiuolaikinis vadovas, yra skiriamas kadencijai, o jai pasibaigus sprendžiama ar bus pratęstas kontraktas. Ir tai labai gerai, nes taip kolektyvai turi galimybę keistis, tobulėti ir išgyventi naujus potyrius.

Juozai, esate vienas žymiausių Lietuvos dirigentų, diriguojate ir žymiausiose užsienio scenose. Kokius tikslus esate sau išsikėlęs ateityje? Kokių svajonių turite profesinėje veikloje?

Planų, svajonių ir tikslų turiu daug, bet nepriklausomai nuo to kaip susiklosto aplinkybės, ką pavyksta įgyvendinti, stengiuosi daryti tai kame matau prasmę, tai kas kelia didžiausią džiaugsmą ir malonumą.

Kodėl sutikote vadovauti naujai suburtam MRU chorui? Kas paskatino imtis šio darbo?

Gyvenime teko daug ir aktyviai dalyvauti choro pasaulyje. Laikui bėgant profesinėje veikloje ėmė dominuoti orkestras, bet ir tada tekdavo diriguoti chorui operose ar instrumentinio vokalinio žanro kūriniuose. Visada jaučiau ypatingą trauką chorui, svarsčiau apie tai, bet vadovauti kolektyvui, ypatingai chorui, reikalingas ypatingas vadovo atsidavimas ir nuolatinis dalyvavimas repeticijose. Ankstesnė koncertinė veikla to garantuoti neleido. Šiuo metu daug laiko praleidžiu Lietuvoje, esu įsitraukęs į pedagoginę veiklą ir džiaugiuosi, kad pagaliau galiu įgyvendinti seną norą.

Kokius tikslus keliate sau ir naujai buriamam MRU chorui? Ar esate nusimatęs pirmojo sezono tikslus?

Dainavimas chore labai geras ir turiningas laiko praleidimo būdas, muzikuojant drauge. Puikus būdas susipažinti su naujais žmonėmis, patirti naujų įspūdžių, bei gauti naujų žinių. Visų pirma noriu, kad žmonės atėję į choro repeticiją jaustųsi gerai, o iš jos išėję žinotų, kad ne veltui praleido laiką. Kalbant apie choro tikslus, norime kuo greičiau pasiruošti ir surengti pirmą koncertą, išvažiuoti į koncertinę kelionę, festivalį. Pirmąjį choro sezoną vainikuosime dalyvaudami kiekvienam Lietuvos chorui taip svarbioje Dainų šventėje.

Ar jau pavyko susipažinti su MRU choro nariais? Kokie pirmieji įspūdžiai?

Pirma choro repeticija įvyko rugsėjo viduryje todėl su choro nariais jau spėjau susipažinti. Choro nariai labai draugiški, rūpestingi, pareigingi, o svarbiausia – reiklūs sau ir vadovui. Puikios savybės geram chorui rastis.

Juozai, pabaigai atskleiskite savo kūrybiškumo paslaptį? Kur semiatės įkvėpimo laisvalaikio metu? Kas Jus įkvepia?

Menininkas turi būti kūrybiškas ir turbūt didžiąja dalimi tai yra įgimta. Įkvėpimo randu kitose meno šakose, neretai įkvepia kiti atlikėjai, menininkai, bet man didžiausias įkvėpimas ir kūrybiškumo šaltinis yra pati muzika.

Nori ir Tu būti MRU choro bendruomenės dalimi? Rašyk mums: bgc@mruni.eu