Rugsėjo pirmąją MRU teisininkų bendruomenė pasitiko atsinaujinusi - MRU
Naujienos

30 rugpjūčio, 2018
Rugsėjo pirmąją MRU teisininkų bendruomenė pasitiko atsinaujinusi
Teisės mokykla

Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto tarybos iniciatyva nuo šių mokslo metų pradžios Teisės fakultetas vadinasi Mykolo Romerio teisės mokykla. Mykolo Romerio teisės mokykla taps pirmąja tokio pobūdžio institucija Lietuvoje. Teisės mokyklos (Law School) modelį taiko geriausi pasaulio universitetai, rengiantys teisininkus.
Pasak MRU Teisės mokyklos dekanės, profesorės Lyros Jakulevičienės, šiuos pokyčius paskatino pastaraisiais metais gerokai išaugusios fakulteto veiklos. „MRU Teisės fakulteto studijų, mokslo ir inovacijų veiklos, įgyvendinami projektai jau išaugo už tradicinio fakulteto ribų, – sako L. Jakulevičienė. – Glaudžiai bendradarbiaudami su užsienio teisės mokyklomis, atrasdami sinergiją tarp socialinių ir technologinių mokslų matome dar daugiau galimybių, todėl keliame ir sau dar aukštesnius tikslus“.
 
Nuo 2015 metų MRU Teisės fakulteto mokslininkams ir studentams sudarytos puikios sąlygos įsitraukti, vykdyti mokslinę veiklą, įgyvendinti projektus universiteto socialinių mokslų laboratorijų tinkle MRU LAB.
Šiose teisinės pakraipos laboratorijose konsoliduota ir teisės mokslininkų tarptautinė ir nacionalinė projektinė veikla. Studentai gali dalyvauti Teisingumo, Saugumo, Žmogaus teisių, Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorijų veiklose, atlikti įvairias užduotis kartu su savo sričių specialistais – dėstytojais ir praktikais, kartu įgyti pirmojo darbo patirties.
Nuo 2017 metų MRU Teisės fakultetas išplėtė savo veiklą konsoliduodamas teisės ir technologijų kryptį. Šiemet buvo inicijuotas Teisinių technologijų (LegalTech) centro įkūrimas. Centras kaupia ir skleidžia LegalTech know how, vysto inovacijas ir startuolius teisės srityje, į teisės studijas integruoja technologinius elementus, nuo šių metų rugsėjo kvies į „LegalTech Meetup“ renginių ciklą, skirtą pristatyti šios srities inovacijas.
 
MRU Studijų ir mokslo prorektorė prof. dr. Inga Žalėnienė teigia, kad teisininko profesija sparčiai transformuojasi, o XXI amžiaus teisininkams atsiveria ir visiškai naujos profesinės galimybės. „Universiteto tikslas – reaguoti į šiuolaikinius iššūkius, sekti pasaulines tendencijas ir rengti ateities teisininkus. Šie specialistai turi gebėti dirbti skaitmenizacijos sąlygomis, įgyti ne tik teisines kompetencijas, bet ir technologinius įgūdžius, o naujos kartos teisininkų rengimas neišvengiamai turės būti transformuotas ir vykdomas tarpdisciplininėje terpėje“.
 
L. Jakulevičienė taip pat pabrėžė, kad MRU Teisės fakultetas yra vienintelis Lietuvoje, sėkmingai vykdantis net 5 studijų programas su Ukrainos universitetais – nuo 2013 metų su Kijevo Taraso Ševčenkos universitetu, o nuo 2015 metų - su Charkovo nacionaliniu Jaroslavo Išmintingojo teisės universitetu. „Jau pasirašytas susitarimas su Lvovo nacionaliniu Ivano Franko universitetu ir pirmieji studentai atvyks studijuoti 2019 metais“, - sako L. Jakulevičienė.
Nuo šių metų veikia ir Baltijos-Ukrainos studijų, mokslo ir inovacijų centras, kurio tikslas – konsoliduoti ir išplėsti bendradarbiavimą su Ukrainos universitetais, apjungti visų Baltijos šalių pastangas ir sukurti vieningą platformą, kuri užtikrintų sklandų Ukrainos studentų studijų procesą Lietuvoje ir bendradarbiavimą su Ukrainos mokslininkais.
 
Mykolo Romerio teisės mokykloje ir toliau bus konsoliduojamos visuomenės teisinio švietimo veiklos, kurios šiuo metu apima ne tik moksleivių ir trečiojo amžiaus universiteto studentų švietimą. Artimiausiu metu teisės mokyklos teisininkai, suprasdami savo socialinės atsakomybės svarbą, pasiūlys novatorišką nemokamą teisinę pagalbą visuomenei. „Naujosios teisės mokyklos Mykolo Romerio universiteto sudėtyje įkūrimas atitinka aukštojo mokslo reformos tikslus ir leis dar labiau panaudoti MRU Teisės fakulteto stiprybes ir išskirtinumą“, - sakė MRU profesorė Lyra Jakulevičienė.